Makowe skrzaty

gru 24, 2012 przez

Makowe skrzaty

Makowe skrzaty

Składniki:
4 łyżki maku
1/2 szklanki cukru pudru
60 g masła
60 g margaryny do pieczenia
1 szklanka mąki
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej + 1 łyżka syropu
2 łyżki tartych migdałów
1 jajko
1 łyżeczka sody

Do dekoracji: lukier plastyczny zielony i czerwony, krem dekoracyjny biały

Masło i margarynę utrzeć  z cukrem pudrem, dodać jajko, mak, mąkę, sodę, tarte migdały i posiekaną drobno skórkę pomarańczową z syropem. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstało jednolite ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na 20 min. Ciasto po wyjęciu z lodówki jest nieco twardsze i łatwiej jej wałkować. Robimy dwa placki o grubości około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce lekko wysypanej mąką i pieczemy 15 min w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem plastycznym i białym kremem dekoracyjnym. Smacznego!

makowe_skrzaty1

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.