Pasztet świąteczny z kurczaczkiem

Mar 26, 2013 przez

Pasztet świąteczny z kurczaczkiem

Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka
250g wątróbki
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
3 łyżki bułki tartej
3 jajka
szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki
2 łyżki oleju

Kurczaka i włoszczyznę z odrobiną soli oraz pieprzu gotujemy do miękkości. Wszystkie składniki odcedzamy, mięso oddzielamy od kości, do rosołu dodajemy makaron i część pysznego obiadu gotowa:) Wątróbkę smażymy na oleju wraz z cebulą, a kiedy wystygnie, dodajemy ją do kurczaka i warzyw. Wszystkie składniki miksujemy blenderem, następnie dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Małą keksową foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, nakładamy 2/3 mięsnej masy, na środku umieszczamy dwa ugotowane na twardo jajka i przykrywamy pozostałą częścią. Pasztet pieczemy 40 min w temp. 170 stopni. Gotowy pasztet jest idealny nie tylko na kanapki, ale również do naleśników, sandwichy oraz pierożków:) Smacznego!

Powiązane posty

Tagi

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.