Przepis na zupę z dyni

Lis 12, 2014 przez

Przepis na zupę z dyni

Jesienią i zimą stawiamy na potrawy o właściwościach rozgrzewających i wzmacniających. O tej porze roku warto komponować posiłki na bazie warzyw i owoców, które dodadzą energii i nasycą na długi czas. Blender marki Sencor pozwoli w szybkim czasie stworzyć zdrowe i pożywne dania zachwycające zarówno smakiem, jak i kolorem!

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, imbirem, świeżą kolendrą i krewetką

Porcje: 6
SKŁADNIKI
· 60 dkg obranej dyni
· 3 średniej wielkości ziemniaki
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżki masła
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
· 1 mała papryczka chilli
· imbir, kawałek ok 2 cm.
· 300 ml wody
· świeża kolendra: częsć do zupy, część do dekoracji
· sól i pieprz do smaku

Krewetki – przygotowanie
· 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek)
· 1 łyżka masła
· 1 łyżeczka oliwy
· 1 mały ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE
Krok 1
Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy.

Krok 2
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy.

Krok 3
Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min.

Krok 4
Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobno posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2-3 minut z każdej strony.

Krok 5
Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.