Babka czekoladowa z migdałami i orzechami

Mar 20, 2015 przez

Babka czekoladowa z migdałami i orzechami

Składniki
Ciasto:
• 250 g miękkiego masła
• 200 g brązowego cukru
• 20 g cukru wanilinowego Delecta
• 1 szczypta soli
• 4 jajka
• 200 g mąki
• 30 g mąki kukurydzianej
• 30 g kakao
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
• 4 łyżki mleka
• 100 g posiekanych migdałów Bakalland
• 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

Polewa:
• 1 tabliczka czekolady
• 4 łyżki masła
• Orzechy i migdały do dekoracji

Przygotowanie:
1. Masło, cukier waniliowy, cukier puder i sól ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i całość mieszamy.
2. Następnie dodajemy suche składniki przesiane przez sitko. Na koniec wlewamy mleko. Całość miksujemy.
3. Na końcu siekamy migdały oraz część orzechów i dodajemy je do ciasta. Smarujemy formę o średnicy 20 cm tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki.
4. Ciasto najlepiej piec w temp. 180 stopni 40-50 minut. Ostudzone ciasto dobrze jest polać przygotowaną polewą (masło roztopić w garnuszku, dodać pokruszoną czekoladę) i posypać posiekaną resztą migdałów i orzechów.

Tagi

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.