Pij na co dzień czerwony barszcz i ciesz się zdrowiem!

Mar 20, 2015 przez

Pij na co dzień czerwony barszcz i ciesz się zdrowiem!

Czerwony barszcz jest jednym z podstawowych dań, jakie muszą koniecznie znaleźć się na tradycyjnym stole wigilijnym. Zwłaszcza przygotowany z dodatkiem grzanek, smakuje doprawdy wybornie. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, wykazuje on nieocenione zalety pod kątem zdrowotnym. Z tego też powodu, warto dołączyć barszcz również do naszej codziennej diety. Przyjrzyjmy się zatem dokładnie tej przepysznej zupie.

Dlaczego warto regularnie pić czerwony barszcz?

Niekończąca się lista zalet czerwonego barszczu dla naszego zdrowia, jest związana zwłaszcza z właściwościami buraków oraz zbawiennymi konsekwencjami poddania ich procesowi fermentowania. Możemy zdecydować się na ugotowanie całkowicie naturalnego barszczu na zakwasie, a w przypadku braku wystarczającego czasu i umiejętności, podobny smak oraz aromat uzyskamy używając gotowego koncentratu barszczu czerwonego.

Dostępne na półkach sklepowych koncentraty pozwalają ugotować pyszny barszczy dosłownie w parę chwil, bez obaw o to, że nie będzie nam on smakować. Warto jednak przed zakupem dokładnie prześledzić wszystkie informacje zawarte na jego opakowaniu. Może się bowiem okazać, że w składzie znajduje się bardzo niewielka ilość prozdrowotnych buraczków, które zostały zastąpione silnymi wzmacniaczami smaku i zapachu, a także potencjalnie szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami chemicznymi.

Zwracajmy więc uwagę na to, czy koncentrat barszczu czerwonego nie zawiera aby tego rodzaju substancji jak glutaminian sodu czy potasu, syrop glukozowo-fruktozowy oraz dużej ilości cukru. W takim bowiem przypadku barszcz zostanie pozbawiony większości cennych właściwości, a może zarazem zaszkodzić naszemu zdrowiu oraz samopoczuciu. Na rynku są jednak na szczęście obecnie dostępne nawet całkowicie naturalne i ekologiczne koncentraty barszczu czerwonego, które zostały przygotowane w procesie starannej fermentacji, bez użycia szkodliwych środków chemicznych.

A może przygotować barszcz samodzielnie?

Jeżeli jednak czujemy się na siłach, wtedy warto zdecydować się na całkowicie samodzielne przygotowanie barszczu. W tym celu potrzebować będziemy przede wszystkim kilka kilogramów świeżo zebranych buraczków, sól, grzyby, koper włoski, a także takie przyprawy roślinne jak chociażby majeranek, ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Dla przyśpieszenia naturalnej fermentacji, warto ponadto dodać do tego rodzaju koncentratu barszczu czerwonego, odrobinę soku z cytryny.

Tym samym powstanie barszcz na całkowicie naturalnym zakwasie, który będzie smakował niewątpliwie wybornie. Jednocześnie jego wypicie umożliwi nam dostarczenie do organizmu wielu cennych witamin, minerałów, a także drogocennych mikroelementów. Całkowicie sztuczny koncentrat barszczu czerwonego, zapewne dorównywałby mu wyłącznie pod kątem smakowym.

Co zagwarantuje nam regularne spożywanie barszczu czerwonego na naturalnym koncentracie?

Barszcz czerwony jest przede wszystkim niezwykle bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Tym samym pozwala znacząco podwyższyć naszą odporność, a także zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia czy grypy. Jednocześnie zawiera on spore ilości żelaza, dlatego też jest polecany osobom cierpiącym na anemię czy niedokrwistość.

Wykorzystanie naturalnego koncentratu barszczu czerwonego pozwala ponadto w znaczący sposób poprawić pracę jelit. Z tego właśnie powodu, tak przygotowany barszcz powinny pić przede wszystkim osoby cierpiące na nieustanne zaparcia, problemy żołądkowo-jelitowe, zespół jelita drażliwego, a także wszelkie inne choroby układu trawiennego. Jego spożywaniem będą zainteresowane zapewne również kobiety, gdyż badania medyczne wykazały, że regularne picie barszczu spowalnia procesy starzenia.

Na zakończenie:

Pijmy zatem czerwony barszcz, a na pewno zyskamy nienaganne zdrowie oraz prawdziwą witalność organizmu. Wybierajmy jednak koniecznie koncentrat barszczu czerwonego, który jest pozbawiony szkodliwych chemicznych substancji wzmacniających smak.

Materiał powstał dzięki współpracy z firmą Vitapol, zapewniającą swoim klientom doskonałe przetwory warzywne, koncentraty zup (w tym barszczu czerwonego) oraz soki owocowe.

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.