Soczewica, Cieciorka, Fasola Czarna i Fasola Pinto

kwiecień 10, 2015 przez

Soczewica, Cieciorka, Fasola Czarna i Fasola Pinto

Soczewica, Cieciorka oraz Fasola Czarna i Fasola Pinto to najnowsze pozycje w ofercie Dawtony, przygotowane z myślą nie tylko o fanach kuchni latynoskiej czy arabskiej, ale też o wegetarianach i miłośnikach polskich tradycji kulinarnych, dla których te przysmaki będą nie lada atrakcją.
Zamknięte w puszkach, w zalewie, są gotowe do użycia w kuchni – bez konieczności uprzedniego, często wielogodzinnego, namaczania.

Dzięki bardzo wysokiej zawartości białka, soczewica o popularna alternatywa dla białka pochodzenia wierzęcego, dlatego jest jednym z najpopularniejszych rzysmaków kuchni wegetariańskiej. Soczewica znana
jest także jako bogate źródło potasu, błonnika oraz kwasu foliowego (związku potrzebnego zwłaszcza kobietom ciąży). Dzięki swoim właściwościom, pomaga apobiegać m.in. miażdżycy i anemii, oraz redukować oziom „złego” cholesterolu we krwi, wpływając w ten sposób korzystnie na regulację ciśnienia.
Sekret Soczewicy Dawtony tkwi w ziarnie najwyższej jakości o oryginalnym i delikatnym smaku. Dzięki temu świetnie się sprawdza jako baza – tak w menu wegetariańskim, jak i jako dodatek do dań mięsnych (np. gulaszu). Jest podstawą arzywnych pasztetów, kotletów i bigosu z kiszonej kapusty. Wzbogaca smak grochówki, remu marchewkowego czy innych zup. Wyborne są również pierogi z soczewicą i innymi odatkami, np. białym serem lub podgrzybkami.
Drugą nowością od Dawtony jest jeden z najpopularniejszych na świecie gatunków fasoli – fasola czarna. Jest niezastąpiona w kuchni meksykańskiej, razylijskiej, karaibskiej i podobnych. Ceniona za wyrazisty smak i wartości odżywcze (zawiera dużo błonnika i białka), zdobywa w Polsce coraz więcej zwolenników. Świetnie pasuje zarówno do dań na ciepło jak i zimnych przekąsek. Dodając do niej kolendrę, czosnek i chilli uzyskamy pyszną pastę. Z kolei smażona znakomicie smakuje z naleśnikami, tortillą i burritos.
Polecana jest także jako baza „Moros y Cristianos”, narodowego dania Kubańczyków. W połączeniu z ryżem,czosnkiem, cebulą i doprawione oregano, kminkiem, liściem laurowym i pieprzem daje potrawę serwowaną na spotkaniach rodzinnych w każdym karaibskim kraju. Co ciekawe,fasolę czarną i ryż gotuje się osobno – miesza się je dopiero po ugotowaniu i przeschnięciu,co daje wyjątkowy efekt kolorystyczny dania.
Kolejną, nową propozycją Dawtony jest Fasola Pinto – dotąd rzadko spotykana na polskim rynku, niezwykle popularna w Meksyku i na Karaibach. Swoją nazwę zawdzięcza bordowym plamkom, którymi pokryta jest jej beżowa powierzchnia. Ze względu na swój nietypowy wygląd nazywana jest też fasolą przepiórczą (przypomina przepiórcze jaja). Nasiona fasoli są bogatym źródłem białka roślinnego oraz soli mineralnych
– m.in. potasu, magnezu, wapnia i witamin z grupy B.

Fasola Pinto sprawdzi się w wielu potrawach kuchni meksykańskiej (tortillas, tostadas, tacos, chili con carne), czy polskiej, np. w fasolce po bretońsku. Ze względu na swój atrakcyjny wygląd, jest też doskonałym dodatkiem do zup i sałatek!
Zestaw nowości od Dawtony zamyka cieciorka, zwana inaczej ciecierzycą lub grochem włoskim. Ta roślina strączkowa słynie przede wszystkim z bardzo wysokiej zawartości żelaza, jest też bogata w białko i większość
witamin z grupy B oraz fosfor, potas i błonnik. Cieciorkę znamy głównie dzięki kuchni arabskiej, gdzie jest podstawą diety. Flagowa potrawa Bliskiego Wschodu – hummus – jest dziś popularna niemal w każdym zakątku świata. W kuchni śródziemnomorskiej często łączona jest z sosem pomidorowym i owocami morza, tworząc wyborną kompozycję smaków.
Ciecierzyca doskonale sprawdza się także jako składnik zup, pierogów czy sałatek, a przygotowane z niej pasztety smakują wybornie.

Soczewicę, Cieciorkę oraz Fasolę Czarną i Fasolę Pinto (puszki 400 g) Dawtona znajdziemy w sklepach w całej Polsce w cenie 2,79 zł każda.

Powiązane posty

Tagi

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.