Menu na cały dzień z Multicookerem Philips

Maj 17, 2015 przez

Menu na cały dzień z Multicookerem Philips

Multicooker to inteligentne i wielofunkcyjne urządzenie do gotowania, które umożliwia łatwe przygotowywanie ulubionych potraw. Możesz w nim przygotować posiłki dla rodziny na cały dzień! Poniżej przykładowe menu.

Z pewnością wiesz, że nie ma nic lepszego niż domowe, zdrowe jedzenie. Dla tych, którzy chcą sobie ułatwić przygotowywanie ulubionych posiłków idealnym rozwiązaniem jest Multicooker Philips. Multicooker może z powodzeniem zastąpić zarówno tradycyjny garnek, patelnię, jak i urządzenia kuchenne, takie jak parowar, mikrofalówkę czy piekarnik. Nowe modele Multicookerów: HD3167/70 (czarny) i HD3167/71 (złoty) mają aż 15 automatycznych programów i 25 ręcznych ustawień temperatury. Dzięki swojej uniwersalności Multicooker towarzyszyć Ci może w przygotowywaniu posiłków na cały dzień. Oto pomysł na przykładowe menu dla Twojej rodziny.

Śniadanie – owsianka
Dobrze zacząć dzień od ciepłego śniadania. Idealna będzie więc owsianka z owocami, np. jabłkami posypanymi aromatycznym cynamonem. Idealna zwłaszcza, że po dodaniu składników gotuje się niemal automatycznie.
Przygotuj:
2 miarki płatków owsianych
300 ml wody
400 ml mleka
2 łyżki miodu
1 średnie jabłko (obrane i pokrojone w kostkę)
50 g rodzynek
łyżeczkę cynamonu

Do misy urządzenia wsyp płatki, zalej wodą i dodaj miód, pokrojone jabłko, rodzynki i posyp cynamonem. Naciśnij przycisk MENU i ustaw STEW, po czym wybierz COOKING TIME i ustaw 20 minut. Zamknij pokrywę i naciśnij START. Po około 15 minutach wlej mleko i ponownie zamknij pokrywę aż do zakończenia programu.

Lunch – krem z cukini
Na lekki lunch w środku dnia świetnie sprawdzi się zupa. Sprawdź, jak łatwo przygotujesz w Multicookerze wyśmienity krem z cukinii.
Składniki:
640 ml bulionu warzywnego
600 g cukinii pokrojonej w kostkę
1 średniej wielkości cebula pokrojona w plastry
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
sól i pieprz

Umieść wszystkie warzywa w misie urządzenia. Naciśnij MENU i ustaw program FRY, następnie wybierz COOKING TIME na 10 minut i naciśnij START. Nie zamykając pokrywy, mieszaj co jakiś czas. Dodaj bulion oraz sól i pieprz do smaku. Ustaw program STEW i COOKING TIME na 15 minut i teraz zamknij pokrywę.
Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM. Dla lepszej konsystencji zupy można ją zblendować i dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany.

Obiad – potrawka z kurczaka i grzybów
Propozycja na obiad to potrawka z kurczaka i grzybów. Będziesz potrzebować:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
30 g masła
1 dużą cebula drobno pokrojona
3 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie paski
250 g grzybów, pokrojonych w paski
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
375 ml bulionu drobiowego
sól i pieprz
4 łyżki śmietany (opcjonalnie)

Kurczaka oprósz mąką, umieść go wraz z masłem w misie urządzenia. Naciśnij przycisk MENU i ustaw program FRY. Naciśnij przycisk COOKING TIME i ustaw czas na 15 minut, po czym naciśnij START.
Przez 10 minut smaż kurczaka na złocisto-brązowy kolor. Dodaj cebulę, seler i smaż przez pozostałe 5 minut do miękkości. Dodaj grzyby i czosnek, wlej bulion, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.
Naciśnij przycisk MENU, wybierz program STEW. Naciśnij przycisk COOKING TIME i ustaw czas na 1 godz. Zamknij pokrywę i naciśnij przycisk START. Po zakończeniu gotowania, bezpośrednio przed podaniem, mieszając, dodaj śmietanę.

Podwieczorek – ciasto z jabłkami
W Multicookerze z powodzeniem możesz też przygotować pyszne ciasto dla całej rodziny! Jeśli lubisz smak jabłek połączony z cynamonem, to przepis dla Ciebie. Przygotuj:
1 szklankę mąki pszennej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli
¾ szklanki cukru
pół szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
2 jabłka
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. W drugiej miseczce połącz olej z jajkami, wlej do mąki i wymieszaj.
Misę urządzenia lekko natłuść i wlej przygotowaną masę. Na wierzchu ułóż cząstki jabłek, posyp migdałami i cynamonem. Zamknij pokrywę. Naciśnij przycisk MENU i wybierz program BAKE. Za pomocą przycisku TEMPERATURE ustaw 180°C oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustaw czas na 45 minut. Naciśnij przycisk START.

Kolacja – omlet z papryką i szynką parmeńską
Na zakończenie dnia propozycja dla łasuchów – omlet. Do jego przygotowania niezbędne są:
4 jajka
3 plastry szynki dojrzewającej
pół czerwonej papryki
2 łyżki oliwy
2 łyżki natki pietruszki

Naciśnij przycisk MENU i wybierz program FRY. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustaw czas na 5 minut i naciśnij przycisk START.
Do misy urządzenia wlej oliwę, usmaż na niej pokrojoną szynkę i paprykę. Zalej roztrzepanymi jajkami, posyp natką pietruszki i zamknij pokrywę. Naciśnij przycisk MENU i wybierz program BOIL. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustaw czas na 9 minut. Naciśnij przycisk START i gotuj aż do zakończenia programu.

Dzięki ruchomemu uchwytowi każdy z modeli Multicookera firmy Philips można wygodnie i bezpiecznie przenosić, aby podać posiłek w jadalni lub po prostu zabrać go ze sobą na działkę lub wyjazd. Sama misa wygląda estetycznie, dzięki czemu możesz też zaserwować w niej swoje danie. Do Multicookera dołączone są ponadto dodatkowe akcesoria, które ułatwią gotowanie: miarka, łopatka, chochla do mieszania oraz silikonowe rękawice umożliwiające bezpieczne chwytanie.
W dołączonej do Multicookera książeczce z przepisami znajdziesz też jeszcze więcej przepisów, by zachwycać swoich bliskich pysznymi daniami.
Rekomendowana cena detaliczne Multicookerów HD3167/70 i HD3167/71 wynosi 669 zł.

Multicooker2

Powiązane posty

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.