Chrupiące prażone domowe musli witaminowe z puffingowanymi jagodami goji i puffingowanymi wiśniami

Sie 18, 2015 przez

Chrupiące prażone domowe musli witaminowe z puffingowanymi  jagodami goji i puffingowanymi wiśniami

Dlaczego warto zrobić swoje musli w domu? Bo możemy je przygotować wg własnych upodobań, wzbogacić ogromną porcją wspaniałych dodatków i co najistotniejsze – nie będziemy musieli obawiać się o niechciane składniki – takie jak np. cukier, mąka, syrop glukozowo- fruktozowy, ulepszacze smaku i inne sztuczności, które bardzo często znajdują się w opakowaniach gotowych produktów. Dodatkowo, używając odpowiednich składników możemy stworzyć naprawdę wyjątkowo wartościową i bogatą odżywczo mieszankę, której na pewno nie kupi się w sklepie! Poniższy przepis na prażone musli domowe to doskonała propozycja na wybitnie wartościową mieszankę, która doskonale sprawdzi się w roli przekąski lub zdrowego, energetycznego śniadania, pełnego witamin i cennych wartości odżywczych. Składniki musli dostarczą prawdziwie wysokojakościowych tłuszczy z orzechów i nasion, wartościowych węglowodanów z płatków i mnóstwo naturalnych, świetnie przyswajalnych witamin pochodzących z puffingowanych* owoców. Warto zwrócić szczególną uwagę na puffingowane owoce, ponieważ stanowią pyszny, nowoczesny i oryginalny, a do tego 100% naturalny witaminowy dodatek o słodkim, zaskakująco intensywnym smaku i wyśmienicie chrupkiej konsystencji. Puffing to nowoczesna metoda suszenia w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka płatków orkiszowych
1 szklanka różnych orzechów (np.laskowe, nerkowce, włoskie)
0,5 szklanki różnych łuskanych ziaren (np. dynia, słonecznik)
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
3 łyżki płatków migdałowych
1,5 szklanki różnych suszonych lub ewentualnie kandyzowanych owoców (np. morele, daktyle, rodzynki, żurawina)
1 opakowanie puffingowanych jagód goji Puffins
1 opakowanie puffingowanych wiśni Puffins

Przygotowanie:
Orzechy podzielić na dwie części, połowę posiekać niezbyt drobno. Płatki, nasiona, orzechy i migdały wysypać do dużej miski lub garnka i wymieszać. Całość podzielić na dwie części i prażyć jedną po drugiej na suchej patelni przez ok 10 – 15 minut. (można prażyć całość na raz, ale do tego potrzebna jest bardzo duża patelnia). Całość odstawić do przestudzenia. W tym czasie większe suszone owoce (np. morele czy daktyle) pokroić na mniejsze części. Przygotowane owoce, puffingowane* jagody goji i puffingowane* wiśnie dokładnie wymieszać z ostudzoną uprażoną mieszanką płatków, orzechów i nasion. Gotowe!

Smacznego!

Porada: Musli przesypać do metalowej puszki lub słoika i przechowywać szczelnie zamknięte chroniąc je przed wilgocią.

Powiązane posty

Tagi

Podziel się

1 Komentarz

  1. Natura

    Autor zachwyca się metodą suszenia w podciśnieniu a a tym samym w niskiej temperaturze po czym wszystko wrzuca na patelnię i praży to w końcu będzie to wartościowe jedzenie? Pewnie nie chyba że istnieją patelnię na których można krążyć e podciśnieniu

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.