Kolorowe przekąski na karnawał, które zaskoczą twoich gości

styczeń 11, 2016 przez

Kolorowe przekąski na karnawał, które zaskoczą twoich gości

Karnawał to czas szalonej zabawy i spotkań z przyjaciółmi. Ten wyjątkowy okres w roku można świętować na wiele sposobów: wytworne bale, klubowe imprezy, kameralne spotkania w gronie przyjaciół. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej wychodzą te ostanie, czyli domówki spędzane wspólnie z bliskimi. W ten szczególny czas warto zaskoczyć swoich gości i przygotować dla nich proste dania, które dzięki odpowiednio dobranym składnikom skradną ich podniebienia. Dodatkowym plusem karnawałowego menu, jest to, że potrawy nie wymagają dużego nakładu pracy, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i będziemy mogli w szampańskiej atmosferze przygotować się do tego wyjątkowego, karnawałowego spotkania.

Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

Składniki:

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 200 g mrożonego szpinaku
    • 2 ząbki czosnku
    • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
    • 50 g sezamu
    • 100 g suszonych fig duże owoce Bakalland
    • 1 łyżka oliwy
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 żółtko

Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na oliwie szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego posiekane orzechy włoskie, pokrojone drobno figi oraz sól i pieprz. Po wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż sakiewki delikatnie się przyrumienią. Gotowe!

 

Powiązane posty

Tagi

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.