Pączki kontra faworki

Lut 3, 2016 przez

Pączki kontra faworki

Najlepsze cukiernie w mieście już spodziewają się dużych kolejek, a miłośnicy gotowania szykują różne wersje dobrze nam znanych smakołyków. Tłusty czwartek już w tym tygodniu. By zgodnie z porzekadłem wiodło się dobrze przez cały rok trzeba zjeść, co najmniej jednego pączka. W Polsce tradycja tego święta jest mocno kultywowana. Liczne konkursy, kiermasze i imprezy organizowane z okazji Tłustego czwartku odbywają się we wszystkich miastach Polski. W tym dniu możesz objadać się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Dla tych, którzy nie mogą się zdecydować co wybrać proponujemy dwa przepisy na najsmaczniejsze pączki i faworki. Marka DIAMANT poleca przepyszne pączki z dżemem i śnieżnobiałą polewą, a dla smakoszy chrustu różane faworki, które można dowolnie zdobić i kolorować. Szaleństwo czas zacząć!

Różane faworki z kolorową polewą
na ciasto:
• 50g Cukru pudru DIAMANT
• 340g mąki pszennej
• 4 duże żółtka
• 1 łyżeczki soli
• 180g kwaśnej śmietany
na polewę:
• 100g Cukru do polew DIAMANT
• 10ml soku malinowego
Wykonanie przepisu
Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wycinać po 3 kółka, każde ponacinać z boku 3,4 razy. Nałożyć kółka jedno na drugie, zaczynając od największego, docisnąć pośrodku. Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przygotować polewę gęstą, kolorową polewę – cukier do polew DIAMANT połączyć z sokiem malinowym. Polewę przełożyć do papierowego rękawa. Ozdobić środki i brzegi róż. Róże dodatkowo oprószyć można cukrem pudrem DIAMANT.

Pączki z dżemem i śnieżnobiałą polewą

na pączki:
250ml mleka
40g drożdży
150g Cukru białego DIAMANT
8 żółtek
30ml wódki
1/2 łyżeczki soli
80g masła miękkiego
dżem do nadziewania
olej do głębokiego smażenia
na polewę:
200g Cukru do polew DIAMANT, 20ml wody

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem białym DIAMANT, dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok 2 cm), krążkiem o średnicy ok 6 cm wykrawać kółka, smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się zewnątrz pozostając w środku surowe. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierze. Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą – cukier do polew DIAMANT utrzeć z wodą. Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.

CUKIER DO POLEW
NOWOŚĆ marki DIAMANT – łatwy sposób na idealną polewę!
250 g Cukru do polew połącz z 25 ml zimnej wody, a łatwo i szybko
przygotujesz lukier na miarę szefa kuchni!
• Śnieżnobiała
• Elastyczna
• Gładka
• Nie kruszy się i nie pęka
• Ładnie przylega do powierzchni zdobionych wypieków
• Naturalna, bez dodatku sztucznych barwników, aromatów i konserwantów
• Zachęca do samodzielnego tworzenia naturalnych kolorowych polew przez dodanie np. soku z jagód, szpinaku, kurkumy a także smakowych polew z dodatkiem soku z cytrusów czy wiórków kokosowych
Cena/Pojemność: 1,99 zł/250 g

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.