5 rzeczy, które warto wiedzieć na temat szpinaku

Lut 29, 2016 przez

5 rzeczy, które warto wiedzieć na temat szpinaku

Modny, ceniony za zdrowotne właściwości i coraz bardziej uwielbiany, mimo że przez lata zepchnięty był na kulinarne peryferie. Szpinak – bo o nim mowa, to popularne warzywo z burzliwą i długą historią. Czego o nim nie wiemy? 

FRoSTA odpowiada na wszystkie pytania!

Czy wiesz, że…

  1. Szpinak pochodzi z Azji?

Jego korzenie sięgają środkowo-zachodniej Azji – najprawdopodobniej jego kolebką jest Persja, gdzie był popularny już ponad 1000 lat temu. Sama jego nazwa pochodzi od perskiego słowa ‘aspanakh’ i oznacza dosłownie ‘zielona dłoń’. Świat poznał go jednak dużo później – dopiero
w XIV wieku zawędrował zarówno do Europy, jak i do Chin. W Polsce uprawiany jest od XVII wieku – i co ciekawe – nigdy nie występuje dziko.

  1. Największą sławę zyskał na przełomie XIX i XX wieku?

Pierwsza fala popularności szpinaku zalała Europę jeszcze w XIX wieku, kiedy to pielęgniarki opiekujące się biednymi, podawały im tajemniczy napar ze szpinaku, dzięki któremu chorzy odzyskiwali zdrowie. Amerykański szczyt popularności osiągnął on dopiero w trakcie dwudziestolecia międzywojennego. Szpinak stał się wówczas produktem promowanym niemal jak… kultowa cola. Na opakowaniach królowali dobrze zbudowani mężczyźni oraz uśmiechnięci, pełni sił chłopcy. A wszystko to za sprawą szpinaku!

  1. Jednym z najsławniejszych orędowników jedzenia szpinaku była postać
    z kreskówki?

Popeye to postać z amerykańskiej kreskówki, która swoją ogromną siłę zyskuje właśnie… dzięki szpinakowi. Bohater przełomu lat 20 i 30 XX wieku, natychmiast po spożyciu szpinaku stawał się niepokonany. Warto wspomnieć, że w czasie emisji filmu animowanego, sprzedaż szpinaku
w Stanach Zjednoczonych wzrosła o ponad 30%.

  1. Mrożenie szpinaku jest jednym z najlepszych sposobów jego przechowywania?

Szpinak jest warzywem wrażliwym i wymaga specjalnego traktowania. W zbyt wysokiej temperaturze nie tylko więdnie, ale szybko traci również swój smak oraz wartościowe składniki odżywcze. Szpinak FRoSTY jest siekany i mrożony bezpośrednio po zbiorach, dzięki czemu
nie traci nic ze swoich walorów smakowych i jakości. Jest dostępny przez cały rok, także poza sezonem, i to w wielu wersjach.

  1.  Szpinak jest znany niemal na całym świecie?

Uprawiany w Azji, Europie a także w obu Amerykach, szpinak przez lata stał się kulinarną inspiracją i elementem diety ludzi niemal z całego świata. Najlepiej smakuje w towarzystwie nabiału – śmietanki, serów czy jogurtu, a także odpowiednich przypraw czy dodatków, takich
jak czosnek, gałka muszkatołowa i pieprz. Doskonale pasuje do farszu do pierogów, naleśników, zup, sosów czy makaronu. W szpinakowej rodzinie FRoSTY znajdziemy wiele propozycji, ułatwiających przygotowanie dań na jego bazie, m.in.: Szpinak z czosnkiem, Szpinak z sosem śmietanowym czy zachwycający swoją formą Szpinak siekany w serduszkach.

Zgodnie z polityką firmy 100% naturalnego smaku!, szpinaki FRoSTY nie zawierają wzmacniaczy smaku (m.in. glutaminianu sodu), barwników, aromatów, tłuszczów utwardzonych ani skrobi modyfikowanej chemicznie.

Szpinak z czosnkiem (3,49 zł/ 300 g), Szpinak siekany w serduszkach (3,49 zł/ 400 g) i Szpinak z sosem śmietanowym (4,49 zł/ 450 g) można znaleźć w sklepowych zamrażalkach.

Informacje o firmie:

FRoSTA to marka żywności mrożonej, obecna na polskim rynku od 1998 roku. W ofercie firmy znajdują się produkty z ryb, mieszanki warzywne, dania gotowe oraz produkty z kurczaka i zioła. FRoSTA, wprowadzając w 2011 roku politykę 100% naturalnego smaku, jako pierwsza firma w Polsce usunęła ze wszystkich swoich produktów: barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku, tłuszcze utwardzone i skrobię modyfikowaną chemicznie. W 2014 r. wszystkie produkty rybne FRoSTY uzyskały niebieski certyfikat MSC. Gwarantuje on, że ryby w produktach FRoSTY pochodzą ze zrównoważonych łowisk. FRoSTA. Smaczna i prosta.

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.