Sałatka z olejem ostropestowym dla zdrowia naszej wątroby

Mar 16, 2017 przez

Sałatka z olejem ostropestowym dla zdrowia naszej wątroby

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina o wyjątkowych właściwościach znana i stosowana już w starożytności. Dzięki zawartej w niej sylimarynie działa oczyszczająco i regenerująco na wątrobę, a wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ostropest możemy stosować w naszej diecie zarówno w formie ziaren – całych lub mielonych, jaki i oleju.

Olej ostropestowy SemCo tłoczony na zimno tradycyjną metodą jest produktem nierafinowanym z polskich nasion ostropestu plamistego, dzięki czemu zachowuje wszystkie substancje aktywne. Ma przyjemny smak i aromat, dlatego chętnie jest stosowany do sałatek, surówek, dressingów oraz ziemniaków, kasz czy śledzia. Swoje właściwości zachowuje tylko podawany na zimno, dlatego nie zaleca się poddawaniu go obróbce termicznej.

Zielona sałatka z olejem ostropestowym

Składniki:
100 g szpinaku
3 jajka
1 awokado
1 ser camembert
1 łyżka pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
1 szczypta pieprzu czosnkowego
1 szczypta soli
2 łyżki oleju ostropestowego SemCo
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Awokado przekroić na pół i wydrążyć łyżką ze skórki. Liście szpinaku umyć i osuszyć. Jajka, awokado oraz ser pokroić w plastry. Na talerzach ułożyć kolejno liście szpinaku, awokado, jajko i ser, następnie posypać pestkami słonecznika i dyni, polać olejem ostropestowym oraz oprószyć solą i pieprzem.

Smacznego!

Powiązane posty

Tagi

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.