Słodko-wytrawne inspiracje na Święta Wielkanocne i nie tylko

Kwi 10, 2017 przez

Słodko-wytrawne inspiracje na Święta Wielkanocne i nie tylko

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

POTRZEBUJESZ:

• mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
• masło 250g
• cukier puder 100g
• cukier kryształ 100g
• jajko 1 sztuka
• żółtka 2 sztuki
• sól szczypta

• proszek do pieczenia szczypta

• serek kremowy 500g

• cukier waniliowy 1 opakowanie

• śmietana 36% 150g

• cukier 50g

• skórka z cytryny i pomarańczy

• mieszane bakalie 1 opakowanie

Czas przygotowania: 60 – 90 minut


DO DZIEŁA!

  1. Na pierwszy ogień…
    Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.
  2. W międzyczasie…
    Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
  1. To już prawie meta!
    Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.

Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.



Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

 

POTRZEBUJESZ:

• mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g

• masło 200g

• jajko 1 sztuka

• sól 15g

• serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)

• śmietana 36% 100g

• chrzan Krakus 2 łyżki

• sok z cytryny do smaku kilka kropli

• sól i pieprz

• rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek

• koperek

• wędzony łosoś w plastrach 200g

• rzeżucha


Czas przygotowania: 60 –90 minut

 

DO DZIEŁA!

  1. Na pierwszy ogień…
    Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
    Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor.

  2. W międzyczasie…
    Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.
  1. To już prawie meta!

Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.

I gotowe! Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!

tartaletki_lubella

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.