Polska po raz pierwszy gospodarzem XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców!

Lip 11, 2017 przez

Polska po raz pierwszy gospodarzem XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców!

19 września rozpocznie się jedno z najważniejszych wydarzeń jesieni – XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Wybór Polski na lokalizację Kongresu stanowi wyróżnienie na skalę światową. Wydarzenie organizowane co roku na wybranym rynku świata jest odpowiedzią na problem niskiego spożycia warzyw i owoców.

Celem Kongresu jest propagowanie idei „5 porcji” związanej z rolą owoców, warzyw i ich przetworów, w tym soków w żywieniu człowieka, a także właściwej polityki prozdrowotnej. Kongres jest też platformą wymiany doświadczeń dla podmiotów zajmujących się produkcją i handlem w branży owocowo-warzywnej.

Tegoroczna edycja organizowana jest wspólnie przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) i AIAM5 International Alliance of Associations and Movements “5 a day”/Międzynarodowy Sojusz Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji” w dniach 19-20 września 2017 r. w hotelu InterContinental w Warszawie. Do dyskusji zaproszeni zostali przedstawiciele administracji rządowej i instytucji odpowiedzialnych za politykę prozdrowotną i propagowanie właściwych postaw żywieniowych oraz eksperci merytoryczni z 30 krajów świata.

 Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców corocznie jest organizowany w innym miejscu, m.in. w Europie – na Węgrzech czy Hiszpanii, a także w krajach Ameryki Łacińskiej i Południowej – w Meksyku i Kolumbii. Zmiana miejsca gwarantuje możliwość nawiązania relacji z różnymi krajami na świecie i wymiany wiedzy oraz doświadczeń w zakresie badań naukowych, wdrażania programów promocji, informacji z zakresu spożycia warzyw i owoców, jak również praktycznych rozwiązań handlowych i logistycznych. To ogromna szansa na wypracowanie międzynarodowych standardów w zakresie polityki prozdrowotnej poszczególnych państw – mówi Manuel Moñino Gómez, Przewodniczący Międzynarodowego Sojusz Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji”.

Polacy, podobnie jak pozostali Europejczycy, w większości nie spożywają owoców i warzyw w wystarczających ilościach. Konsumpcja jest niższa niż rekomendowane minimum 400 g dziennie na osobę – w 2016 roku wyniosła tylko ok. 280 g. Dlatego bardzo aktywnie działamy na rzecz budowania świadomości co do korzyści płynących ze zbilansowanej diety, której podstawę stanowią warzywa i owoce. Cieszymy się, że polska aktywność została dostrzeżona na arenie międzynarodowej i zostaliśmy zaproszeni do współorganizowania trzynastej edycji Kongresu. Wierzymy, że Kongres, będący platformą wymiany wiedzy, doświadczenia i pomysłów pomiędzy specjalistami z zakresu żywienia, przetwórstwa, handlu i promocji z krajów z całego świata pozytywnie wpłynie na krajową politykę promocji owoców, warzyw i ich wartościowych przetworów – mówi Sekretarz Generalny KUPS, Barbara Groele.

Tegoroczna edycja Kongresu zakłada sześć paneli tematycznych:

  • Polityka agrarna wyzwaniem w kontekście zrównoważonej produkcji, ochrony środowiska, wyżywienia ludności oraz zapobiegania chorobom niezakaźnym ze szczególnym uwzględnieniem produkcji owoców i warzyw;
  • Polityka prozdrowotna, a spożycie owoców i warzyw oraz ich wartość odżywcza w kontekście najnowszych doniesień naukowych;
  • Choroby niezakaźne (choroby cywilizacyjne) – owoce i warzywa w prewencji chorób niezakaźnych;
  • Przykłady programów promocji konsumpcji owoców i warzyw, w tym idei 5 porcji;
  • Światowy i polski rynek owoców i warzyw;
  • Światowe trendy w konsumpcji owoców i warzyw.

 

W wydarzeniu udział wezmą uznane autorytety świata nauki, przedsiębiorcy, a także przedstawiciele administracji publicznej. Kongres jest niekwestionowaną okazją do zapoznania się z najnowszymi doniesieniami ze świata nauki i biznesu, stanowi też sposobność do nawiązania kontaktów przedstawicieli różnych Państw i co roku pozytywnie wpływa na wymianę handlową między uczestnikami.

 

Formularz rejestracyjny i agenda dostępne są pod linkiem: http://www.kups.org.pl/kongres

 

O KUPS

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja non profit zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 60% soków owocowych i warzywnych oraz produkujące około 70% zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce. Stowarzyszenie współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami półproduktów, maszyn i opakowań. Jest również aktywnym członkiem Stowarzyszenia AIJN oraz SGFW/IRMA (Międzynarodowy System Zapewnienia Jakości Surowców do produkcji soków). W trosce o konsumentów, dokłada starań, aby stale zapewniać wysoką jakość produktów na rynku. W tym celu Stowarzyszenie KUPS przy współpracy z EQCS powołało system samokontroli przemysłowej DSK (Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów), którego celem jest dbanie o wysoką jakość produktów dostarczanych konsumentom przez branżę. Wdrożenie systemu praktycznie wyeliminowało jakiekolwiek nieprawidłowości w procesie produkcji soków. Obecnie Polska branża sokownicza jest w grupie nielicznych liderów UE, u których sporadycznie występujące nieprawidłowości są na bieżąco weryfikowane i usuwane.

soki warzywne

 

Powiązane posty

Tagi

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.