Co znajduje się w waflach ryżowych?

Gru 6, 2017 przez

Co znajduje się w waflach ryżowych?

Wafle ryżowe na sklepowych półkach pojawiają się coraz częściej. Sięgają po nie już nie tylko osoby na diecie, ale również Ci, którzy poszukują pysznych, a jednocześnie zdrowych alternatyw dla słodkich batonów oraz ciastek. Czy zastanawiałeś się jednak, z czego się je produkuje? Czy jest to tylko ryż i jakiego gatunku on jest? Każdy producent ma swoje sposoby na przygotowanie tego wszechstronnego produktu, co nie oznacza, że każdy proponuje ich zdrową wersję.

Ryż, ale tylko brązowy!

Jeżeli masz w domu paczkę wafli ryżowych, to przyjrzyj się bliżej ich składowi. Zapewne na pierwszym miejscu znajduje się ryż. Czy jest to ryż brązowy? Jeżeli nie, to warto następnym razem wybrać inne wafle ryżowe, które nie są przygotowane z ryżu białego.

Ryż brązowy jest znacznie bardziej wartościowy, niż ryż biały. Wafle powinny być przygotowane jedynie z jednego składniku, z ryżu, bez dodatku spulchniaczy i konserwantów. Należy skoncentrować się na tych, które w składzie zawierają ryż brązowy będący cennym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B i witaminy E, a także takich minerałów, jak potas, wapń i miedź. Ryż brązowy jest lekkostrawny, a podczas obróbki nie jest pozbawiany zewnętrznej otoczki, w której to znajdziemy najwięcej wartości odżywczych. Ponadto ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, nerwowy i skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Wspomaga także pracę układu krwionośnego.

Przyprawy i dodatki podkręcające smak

Wielu producentów proponuje swoim klientom kilka propozycji wafli ryżowych o różnym smaku. Jednym z nich jest Kuupiecw ofercie którego znajdziemy wafle wyprodukowane w 100 % z brązowego ryżu, a dodatkowo wzbogacone o aromatyczne przyprawy i inne składniki zbożowe. Ciekawą alternatywą dla naturalnych wafli są wafle z czarnuszką i gryką. Chętnie wybieranymi są wafle ze słonecznikiem, pestkami dyni, nasionami chia i komosą ryżową. Można ponadto wybrać klasykę przyprawioną jedynie solą.

Dobre wafle ryżowe powinny zawierać tylko i wyłącznie ryż brązowy, ewentualnie przyprawy dla wzbogacenia smaku. Jedynie takie są nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.