Tłusty Czwartek – pomysły na słodkie i tłuste przekąski dla dzieci i dorosłych

Sty 29, 2018 przez

Tłusty Czwartek – pomysły na słodkie i tłuste przekąski dla dzieci i dorosłych

Tłusty czwartek, rozpoczynający ostatni tydzień karnawału, już niebawem – w tym roku obchodzimy go 8 lutego. To wyjątkowy dzień, w którym możesz przymknąć oko na dietę i nieco sobie pofolgować. Zwłaszcza, że objadanie się to wielowiekowa tradycja, zgodnie z którą słodkie i tłuste przekąski mają przynieść nam szczęście w przyszłości. Sprawdź, jak zrobić faworki i pączki idealne!

Pączki – jak zrobić takie, które zachwycą każdego?

Tłusty czwartek nie zawsze miał smak pączków. Dawniej obchodzono go objadając się słoniną i mięsem, suto zakrapianymi alkoholem. Dzisiejszy przysmak to nie lada gratka dla wszystkich miłośników słodkości. Jeśli nie wiesz jak zrobić pączki, które zachwycą każdego, mamy dla ciebie sprawdzony przepis na ten przysmak. Pamiętając o kilku prostych zasadach, wyczarujesz pączki, które będą puszyste, kształtne, pełne smaku, a jednocześnie nie za tłuste – o niebo lepsze niż kupione w sklepie. Do dzieła!

Do przygotowania pysznych pączków potrzebujesz:

  • 750 g mąki
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • 80 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczyptę soli

Puszyste pączki na tłusty czwartek

Mleko podgrzej, wymieszaj z cukrem i pokruszonymi drożdżami. Osobno wymieszaj mąkę, żółtka jaj, sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiaj ręcznie. Na koniec dodaj roztopione i schłodzone masło. Całość zagnieć jeszcze raz i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj je cienko i za pomocą szklanki wytnij okrągłe placki. Ulubione nadzienie – z konfitury, budyniu czy kremu na bazie adwokatu możesz dodać przed lub po smażeniu pączków. W pierwszym przypadku uważaj, by nadzienie nie było zbyt rzadko, bo może wypłynąć. Usmażone pączki nadziewaj z kolei za pomocą specjalnej strzykawki cukierniczej. Pamiętaj jednak, by temperatura smażenia pączków nie przekraczała 180 stopni Celsjusza – w takim przypadku pączki mogą przypalić się z zewnątrz, pozostając surowe w środku. Przestudzone pączki podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak zrobić faworki? To prostsze niż myślisz!

Faworki, nazywane też chrustami, to obok pączków najsłynniejsza przekąska podawana w tłusty czwartek. Złociste, chrupiące, wręcz rozpływające się w ustach – takie są faworki z naszego przepisu. Choć ich przygotowanie uchodzi za skomplikowane, przekonasz się, że nic bardziej mylnego. I już nigdy nie sięgniesz po faworki ze sklepu!

Do przygotowania najlepszych faworków potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka spirytusu
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Zobacz, jak zrobić idealne faworki: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/pieczenie/jak-zrobic-faworki-i-chrusty-idealne/

Sprawdzone faworki na tłusty czwartek

Przygotowanie faworów zacznij od wymieszania cukru z solą, dodania żółtka, spirytusu i śmietany. Ze składników zagnieć masę, a następnie przełóż ją na blat i ubijaj kilka minut drewnianym wałkiem. Składanie i ubijanie ciasta sprawi, że faworki będą idealnie kruche. Czynność powtórz kilkukrotnie, po czym rozwałkuj cienko ciasto. Wytnij z niego prostokąty o wymiarach 12 x 3 cm. W środku każdego zrób podłużne nacięcie, przez które przełożysz jeden z końców ciasta. Uformowane faworki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż uzyskają złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz papierowym ręcznikiem. Faworki przed podaniem posyp cukrem pudrem. Doskonałym urozmaiceniem będzie samodzielnie przygotowany sos czekoladowy, w którym możesz maczać gotowe faworki.

Powiązane posty

Tagi

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.