Maluszek i jego przygoda z pierwszymi smakami

Lut 26, 2018 przez

Maluszek i jego przygoda z pierwszymi smakami

Czy wiesz, że pierwsze doświadczenia ze smakami mają miejsce jeszcze przed narodzinami, gdy smak płynu owodniowego zmienia się w zależności od diety kobiety ciężarnej. Podejrzewa się, że dieta kobiety w trakcie laktacji ma znaczenie w poznawaniu nowych smaków. Efekt ten występuje zwłaszcza jeśli w diecie mamy obecne są warzywa o specyficznym smaku. W pierwszych latach życia kształtują się nawyki żywieniowe, dla których duże znaczenie ma różnorodność podawanych produktów – dlatego tak istotne jest odpowiednie rozszerzanie diety dziecka. Jak wprowadzać do jadłospisu malucha nowe smaki, aby wspierać jego prawidłowy rozwój?

  • Dziecko już w łonie mamy, a także na etapie karmienia piersią poznaje nowe smaki.
  • Maluszek, który jest gotowy na początek urozmaicania diety, wykazuje zainteresowanie tym, co spożywają jego rodzice.
  • Na początku rozszerzania diety nie należy się spieszyć. Najlepiej jest zacząć od prostych, jednoskładnikowych posiłków. Przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na ich odpowiednią jakość i bezpieczeństwo.

Od pierwszych dni życia maluszka rodzice dbają o niego i wpływają na kształtujące się u niego nawyki żywieniowe oraz preferencje smakowe. Sposób żywienia, szczególnie w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni, ma duży wpływ na funkcjonowanie i rozwój dziecka:

  1. w trakcie ciąży duże znaczenie ma to, jakie posiłki spożywa mama. Płyn owodniowy, który otacza płód, dostarcza wrażeń sensorycznych, za pomocą których niemowlę poznaje pierwsze smaki;
  2. proces ten kontynuowany jest także w trakcie karmienia piersią. To, co spożywa mama, wpływa na smak jej pokarmu;
  3. w pewnym momencie maluszek daje sygnały, że jest gotowy na samodzielne poznanie nowych smaków. Jeśli np. wkłada paluszki do buzi to znak, że przyszedł czas na rozszerzanie diety.

To ważne

W 5. i 6. miesiącu życia, czyli na etapie rozszerzania diety, maluch będzie otwierał usta przy zbliżaniu do nich łyżeczki, a od 7. do 12. miesiąca będzie się uczył gryźć i żuć. Pojawianie się tych umiejętności to sygnały informujące o tym, że maluszek jest gotowy na kolejne żywieniowe wyzwania.

Przygodę czas zacząć!

Rozszerzanie diety należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu jego życia. Maluch sam zasygnalizuje, że jest gotowy na rozpoczęcie tej przygody. Jak? Wykaże zainteresowanie tym, co spożywają inni, np. będzie wyciągał rączki w stronę pożywienia. Może też zacząć pomlaskiwać i ssać paluszki. Jeśli te sygnały pojawią się parokrotnie, to znak, że czas przygotować pierwszą łyżeczkę!

Rozszerzanie diety – bezpiecznie i bez pośpiechuWarto pamiętać, że dla maluszka rozpoczynającego przygodę z urozmaicaniem diety konsystencja posiłków, ich wygląd, sposób spożywania czy nawet zapach jest czymś nowym. Właśnie dlatego nie należy się spieszyć. Dobrze też uzbroić się w cierpliwość – czasem, by niemowlę polubiło jakiś smak, potrzeba nawet kilku prób podania mu jednego rodzaju pokarmu. Dla dziecka na tym etapie najodpowiedniejsze są proste posiłki, np. zupka Dyniowa z ryżem BoboVita. Umieszczone na opakowaniu wskazanie wieku (np. po 4. miesiącu życia) jest gwarancją odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa, a warzywa zawarte w posiłku:

  • są dopasowane do potrzeb dojrzewającego organizmu,
  • spełniają nawet do 5000 razy bardziej restrykcyjne normy w porównaniu do żywności ogólnodostępnej,
  • te używane w portfolio BoboVita przeszły nawet ponad 600 testów jakości i bezpieczeństwa.

 

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.