Pyszne zapiekanki w sam raz na kolację

Kwi 5, 2018 przez

Pyszne zapiekanki w sam raz na kolację

Zapiekanka to proste w przygotowaniu i smaczne danie dla całej rodziny. Jest to również doskonały sposób na przemycenie warzyw, które ukryte pod przykryciem sera czy sosu beszamelowego, nie zostaną pominięte w czasie jedzenia przez nieprzekonane do nich dzieci. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy na zapiekanki warzywne, makaronowe oraz te tradycyjne – na bagietce.

Jeśli chcemy przygotować szybką kolację to zapiekanka na pieczywie będzie idealnym rozwiązaniem. Natomiast jej nieco bardziej pracochłonna odmiana – z makaronem czy ziemiankami, będzie świetną propozycją na smaczny, i nadal ekspresowy w porównaniu z innymi daniami, obiad.

Zapiekanka na bagietce

Składniki:

  • Bagietka
  • Pomidory krojone bez skórki marki Sandra
  • Pieczarki krojone marki Sandra
  • Cebula czerwona
  • Świeże liście bazylii
  • Ser mozzarella
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bagietkę przekrawamy po długości na dwie części. Układamy na niej pomidory, ser, pieczarki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Dekorujemy świeżą bazylią.

Zapiekanka makaronowa

Składniki:

  • Makaron muszelki
  • Pomidory krojone marki Sandra
  • Pieczarki krojone marki Sandra
  • Ser mozzarella
  • Mięso mielone wołowe
  • Pomidorki koktajlowe
  • Natka pietruszki
  • Cebula
  • Czosnek
  • Bazylia
  • Oliwa
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i mięso. Kiedy się zarumienią dodajemy pomidory z puszki, natkę i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez połowę czasu, jaka jest podana na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy warstwę makaronu, na to warstwę sosu i sera – tak do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekamy przez ok. 15 minut.

Zapiekanka warzywna

Składniki:

  • Cukinia
  • Kukurydza marki Sandra
  • Groszek marki Sandra
  • Kurczak
  • Oliwa
  • Cebula
  • Czosnek
  • Szczypiorek
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę i groszek. Cukinię kroimy na plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleko – energicznie mieszamy, aby wszystko połączyło się w jednolitą masę. Dodajemy gałkę muszkatołową i doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry cukinii, warstwę kurczaka z warzywami i polewamy beszamelem. Układamy warstwy do momentu, aż wyczerpią się składniki. Pieczemy przez 20 minut. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Powiązane posty

Tagi

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.