Cerutin® Junior Odpormisie – pyszne wsparcie odporności u dziecka

Maj 4, 2018 przez

Cerutin® Junior Odpormisie – pyszne wsparcie odporności u dziecka
Niektóre dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym chorują praktycznie na okrągło. Jak nie kichanie, to kaszel, jak nie kaszel, to niekończący się katar, a najczęściej wszystko jednocześnie…
U dzieci normą jest od  6 do nawet 12  infekcji rocznie1,2,3 – każda osłabia odporność dziecka, dlatego przez cały rok warto wspomagać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Proces dojrzewania układu immunologicznego u dziecka trwa mniej więcej do 6 – 7 roku życia. Większość tego okresu dziecko spędza  w przedszkolu, gdzie jest dodatkowo narażone na kontakt z patogenami, co negatywnie wpływa na siły obronne organizmu.
Co robić, by wzmocnić układ odpornościowy malucha? To truizm, ale rodzice często o nim zapominają – dziecko trzeba zahartować.
Maluch powinien spędzać dużo czasu na świeżym powietrzu – jak mówią w krajach skandynawskich – nie ma złej pogody, jest tylko nieodpowiednie ubranie.
Dziecko od najmłodszych lat powinno być przyzwyczajane do mycia rąk – przed jedzeniem, po powrocie ze spaceru i oczywiście po skorzystaniu z toalety.
W budowaniu systemu odpornościowego ważny jest również wypoczynek i poczucie bezpieczeństwa  – należy zadbać o to, by dziecko miało czas na wyciszenie, na przykład w czasie wspólnego cztania bajki z rodzicem.
Należy również pamiętać o wietrzeniu mieszkania – najlepiej kilka razy w ciągu dnia i koniecznie przed snem i o właściwym poziomie nawilżenia w pomieszczeniach.
Warto również zwrócić uwagę na dietę – powinna być zbilansowana, urozmaicona, przez cały rok bogata w sezonowe warzywa i owoce, by dostarczyć organizmowi malucha jak najwięcej składników odżywczych. Dobra dieta to również odpowiednia liczba posiłków w ciągu dnia, a przede wszystkim śniadanie. Aby wesprzeć układ immunologiczny dziecka możemy również sięgnąć po naturalne środki wsparcia organizmu, takie jak sok z czarnego bzu.
Nowością na rynku jest suplement diety Cerutin® Junior Odpormisie, w postaci pysznych żelków, który ma w swoim składzie czarny bez, cynk, witaminę C i rutynę.
Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Od wieków kwiaty i owoce czarnego bzu wykorzystuje się przy przeziębieniach, gorączce, zapaleniu krtani i gardła. Jest korzystny dla prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego, przyczynia się do utrzymania dobrego fizycznego samopoczucia. Czarny bez wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn. Jeden żelek Odpormisiów zawiera 200 mg soku z czarnego bzu.
Niedobór cynku wpływa na osłabienie układu odpornościowego, ponieważ zbyt mała ilość tego pierwiastka zaburza pracę białych krwinek – tych, które są pierwszą linią obrony w przypadku ataku wirusów na nasz organizm. Ciało potrzebuje też cynku, by tworzyć aktywne limfocyty T.
Niestety – nasz organizm nie potrafi magazynować cynku, musimy więc go dostarczać codziennie – w miarę możliwości z pożywieniem. Duże ilości cynku występują między innymi w ostrygach, serze ementaler, wątróbce czy otrębach i zarodkach pszennych. Niestety nie są to potrawy, które chętnie jedzą nasze dzieci, dlatego warto zastanowić się nad suplementacją. W jednym żelku Odpormisiów są 4 mg cynku, co stanowi 40% dziennego zapotrzebowania.
Witamina C – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a rutyna (rutozyd) – pomaga zmniejszyć przepuszczalność naczyń krwionośnych, wzmacniając ich ściany. Dzięki temu nie dochodzi do obrzęków i stanów zapalnych błony śluzowej górnych dróg oddechowych. Rutozyd przedłuża działanie witaminy C, opóźniając jej utlenianie.4 W jednym żelku Odpormisiów znajduje się odpowiednio 40 mg witaminy C (50% dziennego zapotrzebowania) i 2,5 mg rutyny.
Dla dzieci powyżej trzeciego roku życia zalecana porcja dzienna produktu to 2 żelki, co pozwala pokryć 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 80% na cynk.
Cerutin® Junior Odpormisie jest dostępny w aptekach, w cenie około 20 zł złotych za opakowanie o wadze 240 g (około 50 żelków).
______________
1. Simasek, M, Blandino, D. A.: Treatment of the common cold. “Am Fam Physician”, 2007,75(4), S.515-520.
2. Arroll B. Common cold. „Clinical evidence”. 2011 (3), marzec 2011. PMID:21406124.
3. Eccles. Understanding the symptoms of the common cold and influenza. „Lancet Infect Dis”. 5 (11), s. 718–725, listopad 2005.
4. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.