Ryba i soczewica – jak zrobić z nich danie, które będzie chciało zjeść każde dziecko?

Maj 18, 2018 przez

Ryba i soczewica – jak zrobić z nich danie, które będzie chciało zjeść każde dziecko?

Więcej niż jedno na pięcioro dzieci nie lubi ryb – wynika z badania, przeprowadzonego w tym roku na zlecenie marki Beko. Tymczasem to niezwykle ważny składnik zbalansowanej diety, szczególnie istotny w prawidłowym rozwoju najmłodszych. Aż 89 procent polskich mam uważa ryby za jeden z podstawowych elementów zdrowego żywienia swoich pociech. Jak jednak przekonać maluchy, by chętnie po nie sięgały?

Ryby to źródło pełnowartościowego białka o wysokiej przyswajalności, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D i mnóstwa składników mineralnych, takich jak jod, selen, fluor, magnez czy wapń. Podane na nudnym talerzu, w towarzystwie smutnego ziemniaka i brokułów, mogą nie spotkać się z entuzjazmem ze strony dzieci. Co innego, gdy przemycimy je do menu niejadka w bardziej pomysłowy sposób.

Jak to zrobić – podpowiadają dietetycy FC Barcelony, którzy specjalnie z myślą o dzieciach opracowali kilkadziesiąt przepisów na zdrowe, oryginalne dania. Dzieli się nimi marka Beko, która zaprosiła piłkarzy i ekspertów hiszpańskiego klubu do współpracy przy swojej najnowszej globalnej kampanii #jedzjakmistrz (#EatLikeAPro). Akcja ma na celu walkę z otyłością wśród najmłodszych i zachęcenie rodziców do zdrowszego żywienia swoich dzieci.

Oto jeden z przepisów, ułożonych przez specjalistów, dbających m.in. o zbilansowaną dietę Lionela Messi’ego czy Gerarda Piqué:

Mini-hamburgery z łososiem i hummusem z soczewicy

Składniki (porcja dla 2 osób):

200 g świeżego łososia

100 g dymki

50 g zielonej papryki

1 jajko

50 g bułki tartej

180 g ugotowanej soczewicy

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

10 ml soku z cytryny

sól i pieprz

2 pełnoziarniste bułki

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel łososia w rozdrabniaczu lub blenderze.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Dodaj jajko i bułkę tartą, a następnie uformuj małe kotleciki.
  4. Pokrój dymkę i paprykę, a następnie podpiecz lekko na grillu.
  5. Zmiel soczewicę, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek extra virgin i sól.
  6. Przygotuj burgery: dolną część bułki pełnoziarnistej posmaruj hummusem z soczewicy, połóż na niego łososia, a na samej górze – zgrillowane warzywa.

 

Dodatkowe informacje:

Dzieci jedzą to, co ich mistrzowie – to myśl przewodnia kampanii Beko #jedzjakmistrz (ang. #EatLikeAPro), realizowanej przez Beko z udziałem zawodników i ekspertów klubu FC Barcelona. Prowadzona na całym świecie akcja ma pomóc rodzicom w zdrowszym żywieniu ich dzieci. Dietetycy klubu opracowali kilkadziesiąt przepisów na zdrowe, smaczne dania dla najmłodszych, a piłkarze zachęcają do ich wypróbowania i włączenia do diety. W Polsce na zlecenie Beko przeprowadzone zostało dodatkowo badanie dotyczące nawyków żywieniowych dzieci. Marka, wspólnie z ekspertami i zawodnikami FC Barcelony, poprzez kampanię Beko #jedzjakmistrz podejmuje walkę z jednym z największych wyzwań współczesnego stulecia – problemem rosnącej otyłości wśród dzieci.

Powiązane posty

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.