Ryżowe kulki mocy – idealna propozycja przekąski do dziecięcego lunchboxa

Rozpoczęcie roku szkolnego to idealna okazja, aby przemycić w diecie naszych dzieci, zdrowe przekąski. Po lecie pełnym owocowych szaleństw i różnorodności smaków warto przypomnieć dzieciom wakacyjne chwile przygotowując dla nich zdrowe przekąski, które będą doskonałym zamiennikiem dla niezdrowych słodyczy. Ryżowe kulki mocy, które zmieszczą się do każdego pudełka śniadaniowego zapewnią dziecku pełnowartościową przekąskę w szkole lub podczas szkolnej wycieczki.
Powroty do szkoły bywają trudne, zwłaszcza gdy lato obfitowało w przygody i liczne wyjazdy. Jak zatem przemycić smaki lata do szkolnych murów? To proste – pozwól dziecku pomóc Ci w przygotowaniu smacznych i obfitujących w witaminy i składniki mineralne przekąsek, które będzie mogło włożyć do swojego lunchboxa i zabrać do szkoły. Wspólna kulinarna aktywność nauczy dziecko zaradności i cierpliwości, ale też pozwoli wam zacieśnić więź i poznać się lepiej, natomiast zawarte w przysmaku kokos, orzechy i daktyle dodadzą dziecku energii potrzebnej do tego, aby aktywnie spędzić dzień i wspomóc przyswajanie szkolnej wiedzy. Zastanawiasz się co jest potrzebne do przygotowania przekąski polecanej przez mistrzów? To proste!
Ryżowe kulki mocy z kokosem, orzechami i daktylami
Składniki
- 1 filiżanka ryżu
- 1 ½ filiżanki mleka owsianego
- 1 laska cynamonu
- Łyżeczka skórki cytrynowej
- ½ filiżanki orzechów włoskich
- 8 daktyli
- 4 łyżeczki miodu
- 1 filiżanka wiórek kokosowych do obtaczania
Namocz ryż przez około 20 minut. Zagotuj mleko owsiane z cynamonem i skórką cytrynową, a następnie odcedź mleko i dodaj do niego ryż. Gotuj miksturę przez 20 minut z 2 łyżkami miodu, a następnie odcedź. Wykorzystując blender kielichowy (np. Beko) za pomocą pulsujących ruchów przygotuj pastę z orzechów, daktyli i reszty miodu. Razem z dzieckiem uformuj z przygotowanej masy małe kulki i pokryj je warstwą ryżu. Obtoczcie kulki w wiórkach kokosowych i pozostawcie do wystudzenia. Smacznego!
Przepis pochodzi z akcji Beko #jedzjakmistrz