Garnki emaliowane a kuchnia indukcyjna

Paź 11, 2018 przez

Garnki emaliowane a kuchnia indukcyjna

Garnki są podstawą w każdej kuchni, a rodzajów i modeli jest tak dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od tego do jakich celów potrzebuje garnków i jakie są jego wymagania estetyczne. Garnki to bowiem nie tylko sprzęt do gotowania, ponieważ niektóre doskonale służą w celu duszenia, a nawet zapiekania. Ponad to, garnki mogą pięknie się prezentować, a trzymane na widoku mogą służyć także jako bardzo atrakcyjny element wystroju. Jeśli mówimy o ładnych garnkach, powinniśmy poruszyć temat emaliowanych modeli, czyli takich, jakich używały nasze babcie.

Dzięki zastosowaniu emalii, garnki mogą być różnokolorowe, a większości z nich nie brakuje także pięknych wzorów, od mozaiki, po wzory bardziej konkretne o określonej tematyce. Garnki tego typu były używane w dawnych czasach, kiedy kuchenki różniły się od tych dzisiejszych. Dziś co prawda nadal używamy kuchenek gazowych, ale coraz więcej osób decyduje się na wybór kuchni z płytą indukcyjną. Czy tego typu garnki mogą być używane na nowoczesnej kuchni indukcyjnej?

Garnki są podstawą w każdej kuchni, a rodzajów i modeli jest tak dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od tego do jakich celów potrzebuje garnków i jakie są jego wymagania estetyczne. Garnki to bowiem nie tylko sprzęt do gotowania, ponieważ niektóre doskonale służą w celu duszenia, a nawet zapiekania. Ponad to, garnki mogą pięknie się prezentować, a trzymane na widoku mogą służyć także jako bardzo atrakcyjny element wystroju. Jeśli mówimy o ładnych garnkach, powinniśmy poruszyć temat emaliowanych modeli, czyli takich, jakich używały nasze babcie. Dzięki zastosowaniu emalii, garnki mogą być różnokolorowe, a większości z nich nie brakuje także pięknych wzorów, od mozaiki, po wzory bardziej konkretne o określonej tematyce. Garnki tego typu były używane w dawnych czasach, kiedy kuchenki różniły się od tych dzisiejszych. Dziś co prawda nadal używamy kuchenek gazowych, ale coraz więcej osób decyduje się na wybór kuchni z płytą indukcyjną. Czy tego typu garnki mogą być używane na nowoczesnej kuchni indukcyjnej?

Przeglądając katalogi oferujące sprzęt kuchenny, często możemy zauważyć zdjęcia przedstawiające srebrne, nowoczesne garnki położone na płycie indukcyjnej. Doskonale się one do tego nadają, ale to nie oznacza, że garnki emaliowane nie będą dobrym wyborem do takiego połączenia. Wręcz przeciwnie! Płyta indukcyjna jest płaską taflą, dlatego wybierając garnki powinniśmy sprawdzać uwagę na to, czy ich spód jest płaski i nie posiada żadnych wypukłości. To ważne, bowiem w przypadku gdyby garnek nie przylegał dokładnie całą powierzchnią dna, wówczas jego cześć może być nagrzana zbyt mocno, podczas gdy pozostała cześć nie dostanie odpowiedniej temperatury. Należy tego unikać w szczególności w garnkach emaliowanych, a aby lepiej zrozumieć dlaczego, należy wiedzieć czym jest emalia i w jakim celu się ją stosuje. Emalia jest powłoką powstałą na bazie sproszkowanego szkła, a jej zadaniem jest zabezpieczenie metalu przed przedostawaniem się niepożądanych substancji chemicznych do potraw.

Dzisiejsze garnki są jednak wykonywane ze stali nierdzewnej wysokiej jakości, więc nawet bez emalii nie musimy martwić się o to, że do potraw dostanie się chemia. Emalia pokrywa garnki nie tylko od środka, ale także z zewnątrz, a zewnętrzna powłoka ma za zadanie ochronić stal przed działaniem ognia, który może uszkodzić ją jeżeli będzie zbyt duży. Emalia jest jednak delikatną powłoką, którą może uszkodzić różnica temperatur. Jeśli więc garnek nie będzie przywierał całą powierzchnią do części grzewczej płyty indukcyjnej, w strukturze emalii mogą powstawać drobne pęknięcia, a od tego niedaleka droga do uszkodzenia całej powłoki. Jeśli emalia ma za zadanie ochronić stal przed płomieniem, to używanie takich garnków na kuchni indukcyjnej jest bardzo dobrym pomysłem, ponieważ nie spotkamy się w niej z żadnym źródłem ognia. Jeżeli gotujemy ostrożnie, wówczas nasze garnki będą wyglądać jak nowe nawet po kilku latach, ponieważ nie będą nosiły śladów po płomieniu. Aby przez długie lata móc korzystać zarówno z garnków jak i płyty indukcyjnej, należy pamiętać o tym, aby na płycie nie było plam tłuszczu ani brudu, ponieważ mogą się one zapalić. W przypadku garnków pamiętajmy o tym by nie były puste podczas nagrzewania, a jeśli wyjmujemy je z lodówki, nagrzewajmy je stopniowo, aby nagły szok temperatur nie uszkodził emalii.

Łączenie tradycyjnych garnków z nowoczesną kuchnią to bardzo dobry pomysł. Z jednej strony zyskujemy ciekawy kontrast, który może tworzyć pięknie wyglądający zestaw, a z drugiej strony ten zestaw jest bezpieczny. Garnki emaliowane zwykle mają grubsze dno, dzięki czemu nie nagrzewają się nagle, a to minimalizuje ryzyko przypalenia się potraw. Zdecydowana większość tego typu garnków ma całkiem płaskie dno, co również skłania do łączenia ich z nowoczesną płytą indukcyjną. Jeśli chcemy wyposażyć kuchnię w emaliowane garnki, nie wahajmy się, bo są one nie tylko praktyczne, ale także bardzo atrakcyjne wizualnie.

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.