W Dzień Marchewki postaw na zdrowie!

Cenna porcja zdrowia
[1] Panczenko-Kresowska B.: Wolne rodniki a żywienie. Wiad. Ziel., 1997, 10, 17-18.
[2] Laskowski W. Fitoestrogeny sojowe w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Post Fitoter 2007; (4):207-211
Znajdź miejsce dla marchewki w swojej diecie
Marchewka we właściwych ilościach wspiera funkcjonowanie naszego organizmu, warto wprowadzić ją do codziennej diety. To doskonała przekąska między posiłkami, może być spożywana na surowo i w postaci przetworzonej. Oprócz tego w sklepach znajdziemy wiele produktów, takich jak smoothies, soki i musy, które zachowują całą paletę wartości odżywczych warzyw i owoców, z których zostały wyprodukowane. Warto czytać etykiety, aby sprawdzić, co dokładnie znajduje się w produkcie. Na każdym opakowaniu znajduje się tabela wartości odżywczych i wykaz składników, to nie zawsze mamy czas studiować każdą informację. Wtedy zwracajmy uwagę na certyfikaty jakości, które są potwierdzeniem zawartości składników odżywczych. Dla produktów owocowo-warzywnych wprowadzono system, w ramach którego weryfikowane są składy przetworów, a po pozytywnym zaopiniowaniu przez ekspertów, nadawane jest prawo do umieszczenia na opakowaniu oznaczenia Certyfikowany Produkt (CP). Jest to gwarancja, że w produktach polskich producentów znajdziemy wszystkie wymienione na etykiecie witaminy, mikro i makroelementy. Na te produkty zwracajmy więc szczególną uwagę, poszukując przetworów marchewkowych, i nie tylko, na sklepowych półkach.
Dzień Marchewki to świetny motywator do wprowadzenia jej do swojej diety. Bogactwo wartości odżywczych w połączeniu z niską kalorycznością (zaledwie 80 kcal w zalecanych 200 g) to najlepszy prezent, jaki możesz dać swojemu ciału.