Lunch box – „must have” w plecaku ucznia

Wrz 18, 2019 przez

Lunch box – „must have” w plecaku ucznia

Drugie śniadanie to absolutny must have, który musi znaleźć się w plecaku ucznia. Najlepiej, aby zamiast słodkich batoników, cukierków czy drożdżówek to warzywa, owoce oraz pożywne przekąski stały się elementem szkolnego posiłku. W jaki sposób zachęcić dziecko do zjedzenia drugiego śniadania, aby nie wróciło wraz z plecakiem w nietkniętej formie? Musi być kolorowo i pysznie!

Lunchboxy z przegródkami w różnych odcieniach będą idealnym pomysłem do zaserwowania przekąsek. Kolorowy pojemnik to jednak tylko jeden z elementów, który może zachęcić pociechę do zjedzenia posiłku podczas szkolnej przerwy. Postaw przede wszystkim na urozmaicone i mniej konwencjonalne dania – placuszki, potworną kanapkę lub naleśniki ala ślimaczki. Taka odmieniona wersja przekąsek powinna przypaść do gustu małemu uczniowi. Sprawdź nasze szkolne przepisy!

 

  • Placuszki z polędwiczanką (czas przygotowania: 10 min) 

 

Składniki:

  • 200 g kiełbasy (np. polędwiczanki z warzywami od JBB Bałdyga)
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę, pieczarki, polędwiczankę oraz żółty ser pokrój w małe kawałki, dodaj resztę składników i wszystko razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Placuszki smaż na oleju, aż się zarumienią. Podaj z ulubioną sałatką.

 

  • Potworny lunchbox (czas przygotowania: 10 min)

 

Składniki:

  • Filet wędzony (np. z indyka od JBB Bałdyga)
  • Serek śmietankowy
  • Papryka
  • Czarne oliwki
  • Ogórek
  • Warzywa i owoce
  • Chleb pełnoziarnisty
  • Jajko ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Kromki chleba posmaruj serkiem śmietankowym, a następnie włóż plasterek fileta wędzonego z indyka. Do środka możesz dodać także sałatę, plasterki zielonego ogórka i jajko – będzie smaczniej. Górę kanapki ozdób. Oczy zrób z ogórka, czarnej oliwki i serka śmietankowego. Buzię wykonaj z papryki, a zęby z fileta z indyka. Nie zapomnij o warzywach i owocach!

 

  • Naleśniki w lunchboxie (czas przygotowania: 30 min)

 

Składniki na naleśniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • Szczypta soli
  • Masło klarowane lub olej do smażenia

Dodatkowo:

  • Szynka (np. biebrzówka Masarnia u Józefa od JBB Bałdyga)
  • Serek śmietankowy
  • Sałata
  • Pomidorki cherry
  • Winogrona

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Miksuj na gładkie ciasto, dodaj roztopione masło lub olej roślinny i zmiksuj wszystko razem (lub wykorzystaj tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Naleśniki przewróć na drugą stronę, gdy spód będzie już ładnie zarumieniony i ścięty. Po wystygnięciu posmaruj je serkiem śmietankowym, nałóż liście sałaty i plasterki wędliny. Całość zwiń w rulon i pokrój w roladki o szerokości około 2-3 cm.

 

Smacznego drugiego śniadania i szybkiego skończenia lekcji!

Powiązane posty

Tagi

Podziel się

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.