KONKURS Wszystkiego najsłodszego!

Paź 14, 2019 przez

KONKURS Wszystkiego najsłodszego!

Miód ma wspaniałe właściwości, dlatego często nazywany jest płynnym złotem 🙂 To niezwykły dar matki natury, a dokładnie naszych pszczelich przyjaciół 🙂

Miód można podawać dzieciom już po pierwszym roku życia, podnosi on odporność maluchów i łagodzi kaszel, ma działanie antyseptyczne oraz bakteriobójcze.  Miód to zdrowy zamiennik cukru, dlatego desery z jego dodatkiem są nie tylko słodkie, ale i wspierają nasz organizm. Pamiętajmy, że najwięcej właściwości prozdrowotnych dostarczają nam miody spożywane na zimo w temp. do 40 stopni, warto je również przechowywać w chłodniejszych miejscach.

Miody z Pasiek Rodziny Sadowskich powstają powoli z wielką pasją i szacunkiem do pszczół. Te z dodatkiem malin i kakao z pewnością przypadną do gustu wszystkim dzieciakom i będą pysznym dodatkiem zarówno do kromki chleba na śniadanie, jak i słodkich deserów czy koktajli 🙂

Zapraszamy do konkursu „Wszystkiego najsłodszego!”

konkurs miody Sadowskich2

KONKURS 

Zapraszamy do udziału w naszej słodkiej zabawie. Na zwycięzców konkursu czekają wspaniałe upominki od Pasieki Rodziny Sadowskich 🙂

I miejsce
Zestaw „Wszystkiego najsłodszego!” z dwoma miodami 450 g (miód z maliną i miód z kakao) oraz drewnianą łyżeczką

II-VI miejsca
Zestaw „Wszystkiego najsłodszego!” z jednym miodem 450 g (miód z maliną i miód z kakao) oraz drewnianą łyżeczką

Co należy zrobić, aby wziąć udział w konkursie?
Wystarczy polubić fanpage Dzieci jedzą oraz fundatora zabawy Pasieki Rodziny Sadowskich, a w komentarzu poniżej lub pod postem konkursowym na fb napisać: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa lub deser z dodatkiem miodu?

Będzie nam również bardzo miło, jeśli do zabawy zaprosicie innych rodziców  🙂

Na zgłoszenia czekamy do 29.10.

Powodzenia!

Wyniki konkursu:

dziękujemy za udział w konkursie, oto jego zwycięzcy:

I miejsce
Anita K (gu…a@o2.pl)

wyróżnienia:
Anya_86
Ewelina W
Anita Kuśmierz
Aga S
Izabela Goś

Gratulujemy!

Regulamin konkursu

konkurs miody Sadowskich3

konkurs miody Sadowskich4

Powiązane posty

Podziel się

52 komentarze

  1. mika19

    Galettes sucrees – arabskie pierniczki
    Składniki:
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki miodu
    • 3 szklanki mąki razowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
    • po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
    • 1 łyżka ziaren sezamu

    Wykonanie:
    Ubij 3 jajka z miodem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.
    Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.
    Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.

  2. agf

    Jednym z moich i dzieci ulubionych śniadań jest owsianka lub jaglanka z sezonowymi owocami i jogurtem. Gdy lato przeradza się w jesień, a letnich owoców coraz mniej, wtedy przygotowuję naszą ulubioną jesienną wersję, właśnie z miodem. To kasza jaglana z drobno pokrojonym jabłkiem, płatkami migdałów, dużą ilością cynamonu i miodem. Pycha!
    Sama zaś czasem robię sobie kanapkę z czasów mojego dzieciństwa, bo tak jadała moja śp. babcia. Na kromkę chleba plaster białego sera i na to miód. Kto też zna takie jedzonko? 😉

  3. Od dawna dodaję miód zamiast cukru do domowego tiramisu. Dzięki temu w deserze pojawiają się nowe, zaskakujące nuty smakowe (w zależnosci od rodzaju miodu) dzięki czemu deser za każdym razem jest inny, wyjątkowy. Moi domownicy są zachwyceni takim wariantem, polecam!

  4. Marysia Łukasz

    Ciepłe śniadania w postaci owsianek z bogatymi dodatkami, to wręcz mój codzienny rytuał 🍚🍽️. Słodzone oczywiście pysznym i zdrowym miodkiem, bo nic innego tak nie maluje słodko poranka. 🍯🐝 Owsianki dodają niezbędnej energii i poprawiają nastrój, gdy brakuje słońca… Dla takiego pysznego, ciepłego śniadania mam ochotę wstać z łóżka, nawet gdy na dworze panuje szarość albo pada deszcz. 🙂 Dlatego miodkiem słodzę moje poranki. A czasem inne pomysły wypadają mi do głowy. 🙂 Słodkie desery, ciasta, napoje. <3 Pyszne korzenne ciasteczka, pierniczki, miodowniki. Latem koktajle maślankowo – owocowe słodzone miodem! 🍓🍏
    Jem miód, bo uważam go za płynne złoto natury i prawdziwy dar przygotowany przez Boga dla człowieka 🌻🐝Przecież to prawdziwy cud, że pszczoły zbierają nektar z roślin i z niego wytwarzają dla nas miód. Ja osobiście sadzę w ogródku wiele roślin miododajnych,by pomóc pszczołom. Uwielbiam obserwować ich pracę i czuję się dumna, że im pomagam! 😍 Naturalne produkty, takie jak miód są dla nas -ludzi darem, dzięki któremu możemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie na lata. Ja jem miód, nie tylko dlatego że jest pyszny (a jest bardzo, nie ukrywajmy) 😋 Jem go również z szacunku do własnego zdrowia i Natury. Całej rodzinie serwuję smakołyki, słodzone miodem, bo bardzo ich kocham. Jedząc miód, czujemy się naprawdę wyjątkowo -mamy do niego hmm.. szacunek. W końcu to płynne złoto. Uważam, że grzechem jest nie korzystać z tego co mamy najlepsze w naturze! 😍

  5. Dadzia24

    Nasz ulubiony deser to krem miodowy. A tak od poniedziałku to ulubionym ‚deserem’ jest herbatka imbirowa z miodem i cytryną- jesienny naturalny lek na wszystko.

  6. Justyna M

    A ja zawsze jesienią robię sobie do słoików orzechy włoskie i zalewam je miodem. Takie oto dodaje do różnych ciast, polewam omleta na śniadanie albo do owsianki 🙂 Od czasu do czasu sięgam po słoik i zajadam łyżeczką.

  7. Iwona

    Miód dodaję do herbaty, do wypieków i deserów. Domownicy bardzo lubią smażone brzoskwinie z karmelizowanym miodem i bakaliami. Natomiast osobiście zjadam najchętniej grillowanie banany z miodem i orzechami włoskimi, które przygotowuję w piekarniku. To słodycz dla mojego podniebienia, która zawsze mnie uszczęśliwia i przegania chandrę. Z kolei córeczka lubi ciasteczka owsiane z jabłkami i miodem, dlatego piekę je zazwyczaj w weekendy, aby mój przedszkolak mógł je zjeść i zabrać w odwiedziny do babci i dziadka, bo oni też lubią zjadać słodkości, jak małe dzieci.

  8. Miód w moim domu jadamy na wiele sposobów jeden z nich zaproponuję Państwu. Ubijam śmietanę i słodzę ją ulubionym miodem (np malinowym) do tak przygotowanej śmietany dodaję pestki granatu i dlikatnie mieszam .Taki krem jemy np z tostami,omletami lub jako dodatek do sałatek owocowych.Zamiast śmietany mozna użyć serka śmietankowego (np philadelphia).Polacami smacznego.

  9. AniaW

    Bardzo lubimy jaglane rafaello z dodatkiem miodu. Łatwy w przygotowaniu deser, który można zabrać na spacer czy do pracy. Zdrowe składniki: kasza jaglana, wiórki kokosowe, mleko (może być kokosowe) i oczywiście miód według uznania. Wszystko blendujemy i formujemy małe kuleczki. Smakuje jeszcze lepiej po schłodzeniu ale często nasze fit rafaello znika zanim trafi do lodówki 🙂

  10. Ewa

    Jedno z piękniejszych wspomnień z dzieciństwa związane jest z miodem…
    Pamiętam, że gdy byłam chora i musiałam zostać w domu opiekowała się mną babcia. Budziła mnie mówiąc, że na stole czeka już herbata z malinami i omlet z miodem…
    Najbardziej puszysty omlet jaki tylko można sobie wymarzyć (tylko babcia umiała taki zrobić), polany złotym miodem. Po takim śniadaniu pół dnia pachniałam miodem, bo miód miałam wszędzie- nawet we włosach…

  11. Już dawno przestaliśmy używać cukru. Próbowaliśmy zastąpić go stewią, potem ksylitolem, ale tylko miód zdał egzamin u małego podniebienia:) Miodu używamy praktycznie do wszystkiego co ma mieć słodki smak. Nasz ulubiony deser, to lody miodowe przygotowane z naturalnego serka homogenizowanego i miodu…no a dla mamy…czasami gruszka w syropie miodowym i spirytusie:)

  12. Natalia

    Uwielbiam żeberka pieczone z miodem jak i również skrzydełka którym nigdy nie potrafię się oprzeć. W dzieciństwie zajadalam się chlebem posmarowanym prawdziwym masłem i miodem. Palce lizać 😋

  13. Angelika

    Lody z miodem uwielbiamy,
    Z bakaliami jak u mamy.
    Smak śmietanki z miodem kusi,
    To się zawsze udać musi.
    Aksamitne, gładkie tak …
    I uwodzi nas ten smak.
    Już porywa w zapomnienie,
    Dla nich plany swoje zmienię.
    Z mą miseczką, w mym hamaku,
    Ja zatapiam się w tym smaku.

  14. Gloria

    Masełko miodowe to mój faworyt! Miód wykorzystany w tym przepisie nie traci nic ze swojej dobroci, przepis jest łatwy, a rezultat smakowity. Pół filiżanki miodu łączę z taką samą ilością miękkiego masła i dodaję pół łyżeczki ekstraktu lub olejku waniliowego. To jest wersja podstawowa, którą można dowolnie modyfikować. Mój mąż najbardziej lubi masełko z dodatkiem cynamonu, synek w połączeniu z kilkoma zmiksowanymi truskawkami, a ja z puree z dyni i korzennymi przyprawami.

  15. Długo zastanawiałam się o czym napisać, w pierwszej chwili pomyślałam o piernikach, które zawsze robię na święta, ale zaraz potem pojawiła się inna myśl, bardziej nawiązująca do obecnej jesieni. Moja ulubiona wersja deseru z dodatkiem miodu to proste smoothie. Wystarczy tylko kilka daktyli, 2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sojowego niesłodzonego), łyżka miodu oraz szczypta cynamonu. Zaręczam, że taki deser nie tylko zaspokaja chęć na słodkie, ale i jest bardzo zdrowy. Niesamowicie syci na długi okres czasu. Sięgam po niego jak tylko najdzie mnie ochota na słodkie. Daktyle można zastąpić puree z dyni, które również bardzo łatwo przygotować.
    Jeśli chodzi o rodzaj miodu, który wybieram, to z tym bywa różnie. Zazwyczaj decyduję się na spadziowy, ale równie często w moim domu gości miód pomarańczowy, który ma niesamowicie lekką konsystencję i wyczuwalną nutę cytrusów.

  16. kathrina180

    W jesienne wieczory i nie tylko uwielbiamy z synkiem piec ciasteczka na bazie miodu i amarantusa! Jeszcze, gdy są ciepłe wyciągamy je z piekarnika i pałaszujemy popijając gorącą herbatą. Mniam!

  17. Bakal

    Sałatka z orzechów włoskich,orzechów nerkowca,kawałków bananów i kawałków brzoskwiń

  18. Aleksandra

    Miód uwielbiam w różnej postaci, ale gdy przychodzi jesień, najlepszym, co może być jest napar z imbiru. Zalewam starty imbir wrzątkiem na całą noc, odcedzam, a potem piję w taki sposób, że wlewam imbirową esencję, dolewam wrzątku, doprawiam miodem i cytryną. Działa jak zaklęcie odstraszające przeziębienia 😀

  19. Kaja000000

    Deserem, który u nas króluje szczególnie jesienią, są pieczone jabłka z dodatkiem rodzynek i oczywiście miodu. W miejsce gniazda nasiennego wsypujemy rodzynki, dodajemy miód i cynamon, dzięki czemu kiedy deser jest gotowy, mamy swoje własne mini szarlotki 🙂 Czasem dorzucamy też lody – to jest wersja na bogato 😉 Niejeden gość był zachwycony prostotą i smakiem. Aż serce rośnie na takie pochwały 🙂

  20. Nina

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju musy – są lekkostrawne, jedwabiste i można przemycić w nich wiele dobroci! Moja ulubiona autorska wersja zdrowego deseru to kokosowy mus z nasionami chia, miodem i leśnymi owocami. Mus jest banalnie prosty i można go w dowolny sposób w miarę dostępności produktów modyfikować. Mus przygotowuję z płatków jaglanych lub kaszy manny, które gotuję na aromatycznym mleku kokosowym koniecznie z dodatkiem miodu. Konsystencja powinna być maślana, a w przypadku płatków jaglanych sięgam czasem po blender by doprowadzić masę do gładkości. Dorzucam nasiona chia i mieszam. Mus przelewam do małych, podłużnych szklanych naczynek przypominających słoiczki. Na wierzchu układam świeże (zimą mrożone) kwaśne owoce, najlepiej jeżyny, porzeczki lub maliny. Owoce posypuję płatkami migdałowymi lub pokruszonymi pistacjami. Jako wykończenie polewam jeszcze orzechy odrobinką miodu dla pięknej glazury. Osobiście, często taki „deser” stanowi dla mnie dawkę energii przed treningiem na siłowni.

  21. Marta

    My uwielbiamy proste, szybkie i przede wszystkim przepyszne desery! Lato spędzaliśmy na wsi, więc na przekąski królowały u nas leśne jagody i miód. Nasz przepis na słodki i zdrowy krem jagodowy: Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie, do momentu gdy wchłonie cały płyn i będzie miękka. Po ostudzeniu łączymy z pokrojonym bananem, miodem, jagodami i miksujemy przy użyciu blendera na gładki krem. Przekładamy do miseczek i… zajadamy się, a potem pełni energii idziemy do lasu i pobliskiej pasieki zdobywać składniki naszego ukochanego deseru na następny dzień!

  22. kasia2439

    Jogurt naturalny z dodatkiem bananów, płatków owsianych i borówek amerykańskich oblanych pysznym i zdrowym miodem to coś prostego co córka mogłaby zjadać codziennie.

  23. Aleksandra Bielewicz

    Mój synek Tymon kocha naleśniki
    Wcina je wciąż oglądając Myszkę Miki
    Ja mu przemycam zdrowe składniki
    Oblewam miodem te smakołyki

    Chłopak wciąż rośnie i nabiera siły
    Potrzebne mu są więc witaminy
    Płynne złoto jest świetną ochroną
    Mój mały bohater ma super odporność!

  24. Anya_86

    Obie córeczki pokochały domowe Monte 🙂 serek typu Bieluch przekładam do miseczki, słodzę łyżką miodu płynnego, połowę pakuję do opakowania a do drugiej połowy dodaję 2 łyżki zmielonych podprażonych orzeszków laskowych od babci, pół łyżeczki kakao lub karobu, wkładam i tę część do opakowania i gotowe! Przygotowanie to kilka chwil a szczęście dzieci przy konsumpcji wynagrodziłoby i godziny spędzone na przygotowaniu tych pyszności, ale tym razem to nie konieczne. Odkąd pierwszy raz zrobiłam po podrzuceniu przepisu przez koleżankę, muszę robić regularnie bo i Kasia i Basia pokochały ten słodzony miodkiem rarytasik 🙂

  25. Kasia

    Zdecydowanie najlepszym deserem z dodatkiem miodu jest ciasto o nazwie MIODOWNIK produkcji mojej mamy 🙂 Jest przepyszny, na życzenie mogę udostępnić przepis, choć w internecie jest sporo przepisów na to ciasto, można sobie przetestować.

  26. Kamila

    Zdecydowanie chia na mleku np. kokosowym z dodatkiem miodu, świeżych owoców i orzechów. Najlepsze drugie śniadanie, do zjedzenia w domu i „na wynos”.

  27. Ewelina W

    Miód to samo zdrowie, dlatego często zastępuje on cukier w naszej kuchni 🙂 Dodajemy go do wielu potraw do twarożku, do ciast i ciasteczek, pierników, kremów, do domowego budyniu, a także do mięsa, ale najbardziej lubimy nasz własnoręcznie upieczony chlebek razowy z masełkiem i miodem oraz koktajl bananowy z płatkami owsianymi i miodem 🙂

  28. Anita K

    Jedząc miód zawsze wspominam film animowany „Pszczoły”, który oglądaliśmy z dziećmi już kilka razy i wprost go uwielbiamy. Pozwólcie, w pierwszej kolejności chciałabym podziękować tym małym latającym bohaterom, dzięki którym nie tylko mamy pyszne, płynne złoto, ale i całą roślinność, którą zapylają każdego dnia. Teraz lekka konsternacja, bo w głowie tysiące deserów, które uwielbiamy i jak tu wybrać ten jedyny? Chyba się nie da, bo nie ma świąt bez pierników z miodem, ani urodzin babci bez ciasta miodownika, a w smutny dzień, co na chlebki z masełkiem poprawi Ci humor? oczywiście miodek 🙂 a do skrzydełek z kurczaka, karkówki i żeberek też dorzucamy sporą łyżkę dla smaku 🙂 no i kiedy maluszki chore do kubka z ciepłym mlekiem, masłem i czosnkiem wędruje on również, to na odporność 🙂 Chyba nie do końca każdy zdaje sobie sprawę, jak wspaniałym darem jest miód, my go uwielbiamy 🙂

  29. Dla każdego znalazłoby się coś słodkiego. Moja rodzina jesienną porą uwielbia miód na twarogu jeszcze ciepłej chrupiącej bułki z piekarni z kubkiem gorącego kakao. Zdrowe a jakie pyszne! i jeszcze batony energetyczne wykonane z dziećmi w ramach nauki, dobrej zabawy i czegoś pożytecznego. Miód smakowy byłby idealnym dodatkiem do nich. Mnie marzy się jeszcze piernik domowy, z dodatkiem dyni i miodu. Słodka pokusa.

  30. Beata w

    Wszystko z miodkiem jest poprostu miodzio! Ciężko znaleźć coś ulubionego ale skoro trzeba wybieram bułeczkę polana miodem podaną z kubkiem gorącego kakao!

  31. Miodu głownie używam do słodzenia herbaty ale nie tylko, do tej herbaty przydałoby się ciacho i własnie do tego ciacha,które w moim domu nazywamy miodownik potrzeba dużoo ilości pysznego miodu, którego w moim domu nie może zabraknąć!

  32. Mała Margo

    Mój (i nie tylko mój) deser z dodatkiem miodu to pyszne i aromatyczne zapiekane jabłka nadziewane żurawiną… przyprawione cynamonem i polane miodem właśnie! Czasem podaję je z dodatkiem kruszonych włoskich orzechów. Taki deser to również jest „Porcja Dobra”, bowiem składa się z samych naturalnych składników i mimo zniewalającej słodyczy jest zdrowy! Gdy go przygotowuję, każdy domownik podąża za tym słodkim, korzennym i jesiennym zapachem! Takie jabłka w najlepszym wydaniu to nasz jesienny zwyczaj, który kontynuujemy od lat… a gdy podaję do tego herbatę z cytryną i miodem, rodzi się z tego prawdziwe szczęście i w uśmiechu męża, i w oczach dzieci 🙂

    Strony polubione! W razie wygranej oczywiście podam dane do weryfikacji

  33. Marta Pytel

    Jak przeczytałam pytanie konkursowe to na mojej twarzy zagościł uśmiech. Dlaczego? Dlatego, że moją ulubioną „potrawą” z dodatkiem miodu jest… zwykła kanapka posmarowana miodem! A dlaczego tak prosta i niewyrafinowana potrawa? Już śpieszę z wyjaśnieniem. Kiedy byłam małą dziewczynką mój Dziadziuś hodował pszczoły i miał kilka uli. Bardzo dobrze pamiętam cały ten proces wydobywania miodu z ramki i ten piękny unoszący się w całym domu zapach wielokwiatowego nektaru. Teraz gdy patrzę na te małe pracowite stworzenia to przywołuje tamte czasy beztroski, pełne dziadziusiowej miłości zapakowanej w słoiczku miodu. To niesamowite jak niewiele trzeba by okazać drugiej osobie miłość 🙂

  34. Jadowita

    Jeśli miód to koniecznie z pieczonymi jabłkami! Jabłka wydrążone, a w nich upchane rodzynki, orzechy, płatki owsiane – to wszystko zapieczone a później polane stróżkami złotej słodyczy. Nie ma nic lepszego na rozgrzanie i jesienną chandrę.

  35. Grillowany kurczak z miodem jest najczęściej goszczoną potrawą w moim domu. Nieraz próbujemy eksperymentować i dodajemy do innych potraw i deserów miód ponieważ jest smaczny i zdrowy. Używam również go np do maseczek na twarz 🤗

  36. Kasia

    Nasze ulubione potrawy z miodem to domowa granola i domowe ciasteczka owsiane.

  37. Magda

    A ja uwielbiam kutię polaną midem, mniam. Już za 2 miesiące znów zgości na moim stole i będę się nią zajadać. A jak mogłabym zamiast standardowego miodu użyć miodu z maliną lub miodem z kakao byłoby wspaniale.

  38. Beata Sikorska

    Nie używamy cukru, wszystko słodzimy miodem. Moje popisowe dania z miodem to sałatka z piersi indyka z sosem miodowo musztardowym oraz skrzydełka w miodzie z piekarnika. W mej sporej Rodzinie, w ciągu tygodnia zużywamy średnio półtora litra do dwóch litrów miodu. Od niemowlaka do 75-latka. Zdrowi, odporni, szanujący pszczoły zapraszający je do ogrodu nasadzonymi specjalnie kwiatami. Pozdrawiam z Bobrownik.

  39. damian

    moja przygoda z miodem rozpoczęła się dawno temu, gdy byłem małym bajtlem biegających po łąkach. wieczorem mama wołała nas na kolacje a tam czekały na nas świeże bułeczki posmarowane naturalnym masełkiem na na to wszystko pierzynka z pysznego swojskiego miodku. no i jeszcze ciepłe kakao. teraz gdy mamy tyle chemii w jedzeniu tęsknie za tymi czasami. gdy mnie już tak bardzo złapie tęsknota zwołuję dzieci na kolację i opowiadam im jak to kiedyś bywało przy dobrym kakao i bułeczkach z miodkiem z leśnej pasieki. mniam polecam

  40. Miód jest doskonałym dodatkiem do .. budyniu jaglano – bananowego. Gotowana kaszę jaglaną odcedzamy i mielimy z dojrzałymi bananami. Dodajemy puszkę mleczka kokosowego i doprawiamy miodem. Wychodzi bardzo smaczny deser. Przepis nie jest mojego autorstwa ale jest wypróbowany i bardzo smaczny. Miód jest też nieodłączny do walki z przeziębieniem. Razem z cebulą i czosnkiem robimy z niego syrop. Pozdrawiamy 🙂

  41. Marek

    Dużymi krokami zbliżamy się do Święta Niepodległości, które w Poznaniu ma podwójne znaczenie, bo jest to również święto Patrona Poznania Św. Marcina, któremu poświęcony jest chyba najbardziej znany przysmak stolicy Wielkopolski – Rogal Świętomarciński. A taki Rogal, wbrew temu co mówi się o poznaniakach, musi być pokaźnych rozmiarów, na bogato i maksymalnie słodki, a słodycz jego kryję się właśnie w miodzie. Polecam w szczególności do jesienno-listopadowej herbaty z miodem.

  42. Ola

    Moja ulubiona przekąska chyba znana każdemu to chleb z masłem i miodem, niebo w gębie!

  43. Paweł

    Moim ulubionym deserem jest najzwyklejszy budyń malinowy z owocami żurawiny , bita śmietana i czekolada,. Podaje go w pięknych czarnych pucharkach . Jest pyszny w smaku, i wygląda wręcz oszałamiająco apetycznie i pięknie. Dosłownie ślinka wszystkim cieknie. Dobrze jest przed podaniem polać miodem . Warto spróbować,naprawdę jest smaczny.

  44. Mirka05

    Jestem niczym Kubuś Puchatek, który bardzo lubi miodek. Używam go zamiast cukru do herbaty, na kanapki i jego smak „przemycam” również do ciast, choć najbardziej wyjątkowe są amerykańskie pankejki, zamiast tradycyjnie polane syropem klonowym ja polewam miodem.

  45. Cinnamonelf

    Kocham miód i uwielbiam za niego pszczoły. Najbardziej lubię zaczynać dzień od miodu dlatego, uwielbiam owsianki z miodem, owocami, kokosem, masłem orzechowym bez cukru i cynamonem! Uwielbiam miód z dodatkiem tymianku lub pinii ale z chęcią spróbowałabym innych. Do owsianki oczywiście herbatka z cytryną, miodem,imbirem cukrem trzcinowym, goździkami i kardamonem lub cynamonem. Pycha!

  46. Marzena

    Miodownik mojej mamy! Pychotka! 3 miodowo-korzenne miękkie i lekko wilgotne placki przełożone domowymi powidłami ze śliwek i budyniowym aksamitnym kremem. Najczęściej pieczony w porze jesienno-zimowej i okresie swiatecznym. A to już tuż tuż!:-)

  47. Ja bardzo lubię BARSZCZ z dodatkiem miodu który fajnie równoważny smak i świetnie współgra z całym daniem – ostatnio robiłam 😋👌 polecam

  48. Miód jest z naszą rodziną od samego rana. Pola uwielbia kanapki z miodem 😊 z ulubionych dań z miodem to zdecydowanie pierniczki oraz wigilijna potrawa kuria czyli kluseczki z makiem, bakaliami i Miodem 😊

  49. swita77

    Zawsze z niecierpliwością czekamy na święta Bożego Narodzenia, bo wtedy babcia przygotowuje ulubiony kresowy przysmak całej rodziny: kutię. Babcia spędziła dzieciństwo na Ukrainie i tam od swojej babci nauczyła się ją przygotowywać. Kutia jest niebiańsko słodka za sprawą miodu właśnie, a oprócz niego dodaje się pełno różnych składników: rodzynki, miód, orzechy, mak, mleko czy pszenicę. I choć jej przygotowanie wymaga nieci czasu warto trzymać się tradycyjnego przepisu, bo nagrodą jest niezwykła wigilijna potrawa. I co ciekawe, wiele zależy od rodzaju miodu, który użyjemy. Gryczany, lipowy czy spadziowy nadają kutii specyficzny, niepowtarzalny smak. I za każdym razem jest pyszna!

  50. JJ

    Miód to u mnie w domu podstawa! Zazwyczaj dodaję go do białego sera albo po prostu kładę na chleb 🙂 Bardzo lubię i cieszę się niezmiernie, że nikt nie ma na niego alergii 🙂
    Jeśli chodzi o bardziej wyszukane potrawy, to uwielbiamy wszyscy masę makową z bakaliami i miodem do kaszy oraz wszelkiego rodzaju ciasteczka kruche słodzone miodem!!

  51. jj

    Miód to u mnie w domu podstawa! Zazwyczaj dodaję go do białego sera albo po prostu kładę na chleb 🙂 Bardzo lubię i cieszę się niezmiernie, że nikt nie ma na niego alergii 🙂
    Jeśli chodzi o bardziej wyszukane potrawy, to uwielbiamy wszyscy masę makową z bakaliami i miodem do kaszy oraz wszelkiego rodzaju ciasteczka kruche słodzone miodem!!

  52. Mamcia

    Zdecydowanie sardyńskie Sebadas! Chrupiący pierożek na bazie kaszy mannej z twardym żółtym serem i skórką z cytryny w środku. Wszystko polane jest miodem cytrynowym domowej roboty z cząstkami cytryny 😍☀️ Dzieci go uwielbiają 🙂

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.