Rozgrzewające zupy w kolorach jesieni

Paź 31, 2019 przez

Rozgrzewające zupy w kolorach jesieni

Po upalnym lecie pozostały już tylko wspomnienia i nadszedł czas intensywnych przygotowań na najbardziej kolorową porę roku. Jesienne temperatury są coraz niższe, ale za to za oknem pojawiają się piękne, nasycone barwy – intensywna czerwień, rozgrzewający pomarańcz, ciepła żółć i chłodniejsza zieleń. Te kolory nie tylko wprawiają w dobry nastrój, ale także inspirują. Również do gotowania! Prezentujemy przepisy na pyszne, gorące i barwne zupy w kolorach jesieni!

Po powrocie z jesiennych spacerów potrzebujemy się rozgrzać. A zupa jest obowiązkową pozycją w menu każdego domu. Dzięki niej w naszej diecie pojawiają się nie tylko zdrowe warzywa, ale i aromatyczne przyprawy. A do tego jest prosta w wykonaniu, bardzo sycąca, pożywna i natychmiastowo rozgrzewa. Gotowaniu sprzyja także sezon grzybowy.

Gdzie szukać inspiracji? A może by tak zainspirować się tym co widzimy za oknem?

Jesień to najpiękniejsza pora roku, która mieni się intensywnymi kolorami. Spacerując, widzimy różnobarwne liście, niektóre jeszcze na drzewach, niektóre już na chodnikach. Jest żółto, czerwono, pomarańczowo i zielono na zmianę. Niech inspiracją dla naszych kulinarnych przygód staną się więc kolory jesieni!
A w jesiennej zupie nie może zabraknąć właściwego makaronu. Do jesiennych, rozgrzewających zup idealny będzie makaron Lubella Jajeczna 5 jaj, który powstał według sprawdzonego przepisu z najwyższej jakości mąki. To sprawia, że ma doskonały smak. Tajemnica jego delikatności tkwi w użyciu do produkcji 5 jaj oraz 3-krotnym wałkowaniu ciasta. Dzięki makaronowi Lubella Jajeczna 5 jaj, który wygląda i smakuje jak domowy[1], każda zupa nabierze niepowtarzalnego charakteru i smaku. Doskonale sprawdzi się w klasycznym rosole, tradycyjnej zupie pomidorowej czy aromatycznej grzybowej. Kolory za oknem inspirują do nadawania naszym daniom nie tylko bogactwa smaku i zapachu, ale także wyjątkowego, jesiennego wyglądu.
Do wyboru mamy różne kształty makaronu Lubella Jajeczna 5 Jaj: nitki, krajankę i wstążki, dzięki czemu każdy z nas może wybrać swój ulubiony. Dodatkowo, makaron typu nitki jest dostępny w dwóch opakowaniach: poręcznym 250 g oraz w rodzinnej paczce 400 g.
 PRZEPISY NA ROZGRZEWAJĄCE ZUPY W KOLORACH JESIENI!
ROSÓŁ KRÓLEWSKI
6-8 porcji
Składniki:
  •  Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki
  • 2 kg kurczaka
  • 4 litry wody
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka z natką
  • 1 mniejszy seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 2 listki laurowe
  • 1 łyżka soli + wedle uznania do dodatkowego doprawienia
Przygotowanie:
Cebulę obrać i opiec nad ogniem, aż będzie mocno spieczona.
Kurczaka pokroić na kawałki: udka, piersi, skrzydełka, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Zagotować na średnim ogniu, kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do minimum i zdjąć szumowiny.
Gotować, z uchyloną przykrywką przez 2-3 godziny.
Następnie dodać obrane warzywa, opieczoną cebulę oraz ziele, listki laurowe, lekko rozgniecione ziarenka pieprzu, wsypać 1 łyżkę soli i gotować na wolnym ogniu, z uchyloną przykrywką przez kolejne 1,5 godziny.
Przed podaniem doprawić solą do smaku.
Podawać z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
GRZYBOWA NA BIAŁYM WINIE
3-4 porcje
Składniki:
  • Lubella Jajeczna 5 jaj Wstążki
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu
  • 30 g suszonych podgrzybków
  • 1 mała cebula
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 30 g masła klarowanego
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Grzyby zalać 1/2 litra wrzącej wody, zakryć i odstawić na 30 minut, następnie odcedzić zostawiając wodę z moczenia grzybów.
Na maśle klarowanych zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby, wlać wino i smażyć przez około 5 minut, często mieszając.
Zagotować rosół, przełożyć grzyby i gotować przez około 30 minut.
Zdjąć z ognia, zabielić śmietanką, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podawać z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z CZOSNKIEM I OREGANO
3-4 porcje
Składniki:
  • Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka
  • 1,2 litra rosołu lub bulionu
  • 700 g pomidorów malinowych
  • 30 g masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • szczypta soli, pieprzu oraz cukru trzcinowego do smaku
  • świeże oregano do dekoracji
 Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać sprasowany czosnek oraz pokrojone pomidory i smażyć na średnim ogniu przez około 20 minut.
Kiedy wywar się zagęści, zdjąć z ognia i przełożyć do rosołu.
Gotować przez około 5 minut, następnie połowę zupy przelać do wysokiego naczynia, zmiksować i przelać do garnka z zupą.
Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem trzcinowym do smaku.
Podawać z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Przed podaniem posypać świeżym oregano.
ZUPA Z ZIELONYCH WARZYW
3-4 porcje
 Składniki:

  • Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu
  • 200 g brukselki
  • około 100 g mrożonego zielonego groszku
  • pół główki mniejszego brokuła
  • pół mniejszej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 30 g masła klarowanego
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1/3 pęczka świeżego kopru
Przygotowanie:
Brukselkę oczyścić ze zwiędłych liści, głąb naciąć na krzyż i wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody.
Nie zakrywając gotować przez około 10 minut
Do garnka wlać bulion, dodać odcedzoną brukselkę oraz brokuł pokrojony na mniejsze różyczki, zakryć i gotować przez około 5 minut.
Następnie dodać cukinię, pokrojoną w mniejszą kostkę oraz zielony groszek i gotować kolejne 5 minut.Zdjąć z ognia, zabielić śmietanką, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać z posiekanym koperkiem.
Podawać z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.