Kąciki zabaw dla dzieci – szefowe kuchni włączyły się do akcji Serenada dla dzieci

Lis 13, 2019 przez

Kąciki zabaw dla dzieci –  szefowe kuchni włączyły się do akcji Serenada dla dzieci

Czasami tak niewiele trzeba, by wywołać uśmiech na twarzach dzieci. Szczególnie w sytuacjach, w których dopada je stres i smutek – w kolejce do lekarza czy na badania. W takich chwilach humory szybko i skutecznie poprawiają kolorowe mebelki, zabawki, kolorowanki, które wpływają na nastrój i pozwalają zapomnieć o nieprzyjemnościach związanych z wizytą u lekarza. Z myślą o dzieciach, które tej radości w chwili chorowania potrzebują, powstała akcja Serenada dla dzieci. 

Serenada dla dzieci, to akcja Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, w ramach której firma tworzy i wyposaża kąciki zabaw dla dzieci w przychodniach zdrowia i szpitalach w całej Polsce. Do tej pory powstało 17 takich kącików. W wyniku tegorocznego głosowania dojdzie 5 kolejnych (otwarcie kącików nastąpi na początku 2020 roku) oraz kącik specjalny w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. 

Idea akcji Serenada dla dzieci zrodziła się z chęci wspólnych działań na rzecz najmłodszych. Wielu z naszych pracowników jest rodzicami, a wszystkim z nas los dzieci jest po prostu bliski. Dlatego już drugi rok organizujemy akcję tworzenia kącików zabaw w przychodniach zdrowia i szpitalach. Wierzymy, że nasze kąciki z wieżą zabaw, kolorowymi mebelkami, zabawkami i materiałami edukacyjnymi, umilają dzieciom czas w oczekiwaniu na wizytę u lekarza czy badania. W tym roku, po raz pierwszy, do akcji włączyły się szefowe kuchni, które zgodziły się wesprzeć nas na etapie zbierania zgłoszeń przychodni i szpitali, które mogą potrzebować kącika. Dzięki pomocy zaoferowanej przez szefowe kuchni mamy szansę dotrzeć bardzo lokalnie do miejsc, które są w najtrudniejszej sytuacji – podsumował Edward Bajko, Prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Do tegorocznej edycji akcji Serenada dla dzieci włączyło się 5 znanych i lubianych szefowych kuchni, które w celu nagłośnienia akcji nagrały angażujące filmy, od dziś dostępne są na fanpage Serenady, a także przygotowały przepisy na zdrowe śniadania dla dzieci, które niebawem pojawią się w pakiecie materiałów edukacyjnych dostępnych w kącikach oraz na stronie www.serenadadladzieci.pl

Przychodnie i szpitale, które potrzebują kącików zabaw dla dzieci, można zgłaszać na stronie http://serenadadladzieci.pl/zgloszenia/ Spośród propozycji szefowe, na podstawie uzasadnienia, wybiorą po 4 miejsca (z przyporządkowanego sobie regionu), które trafią do dalszego głosowania. Spośród 20 wyłonionych przychodni i szpitali, kąciki zabaw otrzyma 5 placówek, które zdobędą najwięcej głosów.

Serenada dla dzieci

Na potrzeby głosowania Polskę podzielono na 5 regionów, które reprezentowane są przez następujące szefowe:  

  • centralna część kraju – województwa mazowieckie i łódzkie – przypadła Ani Klajmon, szefowej kuchni restauracji LAS – Lokalna Atrakcja Stolicy na warszawskim Solcu. Jej kuchnia nastawiona jest na lokalność, prostotę i powrót do smaków dzieciństwa, a także filozofię zero waste. Szerokiej publiczności znana z programu TOP Chef. Pochodzi ze Śląska, obecnie mieszka i pracuje w Warszawie. Jest mamą trójki dzieci: Jasia, Julii i Weroniki,
  • za wschodnią część Polski – województwa podlaskie i warmińsko-mazurskie– odpowiedzialna będzie Joanna Jakubiuk – Podlasianka, aktywistka kulinarna i kucharka. Tropi najlepsze produkty lokalne. Gotuje, wałkuje, lepi, kroi i miesza w garnkach codziennie, zawodowo i prywatnie. Propagatorka smaków tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej. Laureatka konkursów kulinarnych, w tym najbardziej dla niej ważnych Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Opracowuje autorskie przepisy i potrawy, współpracuje z branżowymi magazynami o jedzeniu. Niekwestionowana mistrzyni w sztuce pierogarstwa. Zbiera książki kucharskie i … wałki do ciasta. ZIEMNIAK nie ma dla niej tajemnic. Napisała o nim książkę!
  • północ – województwa pomorskie, zachodnio-pomorskie i kujawsko-pomorskie – angażować będzie Ewa Malika Szyc-Juchnowicz – szefowa kuchni i właścicielka restauracji MALIKA w Gdyni i Machina Eats&Beats w Gdańsku. Autorka książki „Przyprawy”. Polka urodzona i wychowana w Algierii. Harmonijnie łącząca kuchnię francuską, w której wyrosła, egzotykę, w której się wychowała, z najlepszymi polskimi produktami. Prywatnie pasjonatka triathlonu i mama trzech córek: Julii, Natalii i Weroniki, a także babcia 3-letniej Nastii, 
  • południe – województwa lubelskie, świętokrzyskie, podkarpackie i małopolskie – przypadło Sylwii Stachyrze, właścicielce CookShe by Sylwia Stachyra. Sylwia na swoim koncie ma prowadzenie własnej restauracji, bycie kucharzem dla elitarnych gości na prywatnych, ekskluzywnych jachtach oraz pracę dla Gordona Ramsaya w jego restauracji Savoy Grill w Londynie. Jest zwyciężczynią Top Chef Polska w 2018 r. Obecnie mieszka w Warszawie, gdzie w Akademii Inspiracji Makro pełni rolę Chef Executive. W ramach swojej firmy CookShe by Sylwia Stachyra w całej Polsce prowadzi szkolenia dla kucharzy oraz warsztaty dla amatorów oraz pomoga  restauracjom w rozwoju i szkoleniu kucharzy. Tuż przed rozpoczęciem akcji Serenada dla dzieci została mamą,
  • zachód – województwa lubuskie, opolskie, śląskie, wielkopolskie i dolnośląskie – to rejon, za który odpowiedzialna jest Beata Śniechowska, szefowa kuchni w restauracji Młoda Polska Bistro i Pianino we Wrocławiu. Młoda, energiczna, z głową pełną pomysłów. Nie boi się kulinarnych eksperymentów. Zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChef Polska, przed programem skoncentrowana głównie na rozwoju swojej kariery naukowej. Autorka książek kulinarnych ,,Smaki marzeń” i ,,Pyszne poranki”. Gotuje, prowadzi warsztaty kulinarne i eventy gastronomiczne. Prywatnie mama małego Marcela. 

Dodatkowe wsparcie komunikacyjne dla akcji zaoferował pediatra Łukasz Durajski, znany i lubiany jako Doktorek radzi, który wypowiedział się na temat kącików zabaw z perspektywy lekarza: Z przyjemnością wspieram akcję Serenada dla dzieci, ponieważ wiem, że mały pacjent, który przed wizytą u lekarza widzi zabawki – jeśli tylko ma możliwość – skupia się na zabawie. Tym samym przestaje myśleć o tym doktorze, który zaraz wyjdzie w białym fartuchu i zaprosi go na badania. Kąciki zabaw, takie jak te zaprojektowane w ramach akcji Serenada dla dzieci, pozwalają dzieciom zająć myśli zabawą, która sprawia frajdę. Czas, który w tych okolicznościach upływa na rozrywce, sprawia że wizyta przestaje malucha stresować. Dziecko, które przed chwilą pochłonięte było zabawą, wchodzi do pokoju lekarskiego bez lęku. Badania i lekarze nie wydają się już takie straszne. Żeby te przyjemne wrażenia spotęgować i nie stresować dziecka za drzwiami gabinetu, ja sam podczas wizyt najmłodszych nie noszę białego fartucha, by dzieci czuły się swobodniej.   

Porady lek. Łukasza Durajskiego na temat oswajania stresu przed wizytą u lekarza wzbogaciły materiały edukacyjne, które pojawią się w kącikach zabaw w ramach akcji. 

Do akcji włączyła się także blogerska rodzina Oczekując.pl, która zaangażowała się w jej nagłośnienie, a także przygotowała materiały do kącików w postaci propozycji zabaw z chorującymi dziećmi. 

Wsparcie dla akcji zaoferował także parentingowy portal żywieniowy www.dziecijedza.pl, na którym już niebawem pojawią się przepisy na zdrowe śniadania, opracowane przez zaangażowane w projekt szefowe kuchni.  

Partnerem komunikacyjnym akcji jest FOR Solutions, agencja marketingu, PR oraz kreowania wydarzeń dla branży HORECA. 

O firmie:

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego, organizator akcji Serenada dla dzieci, jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Znana przede wszystkim jako mleczarnia specjalizująca się w tworzeniu serów szlachetnych, długodojrzewających, ręcznie pielęgnowanych. W 2018 roku Mleczarnia Spomlek wyprodukowała łącznie 23 tys. ton serów żółtych. Firma, jako pierwsza w Polsce, zaoferowała ser z oczkami (Radamer), ser długodojrzewający Bursztyn (sery marki Skarby Serowara: Bursztyn, Rubin, Szafir), a także markę serów żółtych – Serenada. Mleczarnia słynie z wprowadzania na polski rynek innowacyjnych produktów proszkowanych: WPC 80 (koncentrat białek serwatkowych), permeat i WPI 95 (izolat białek serwatkowych).

Mleczarnia Spomlek to cztery zakłady produkcyjne: w Radzyniu Podlaskim, Parczewie, Chojnicach i Młynarach. To spółdzielnia należąca do ponad 1600 udziałowców, wśród których 1200 osób to rolnicy – dostawcy mleka, a ponad 400 to pracownicy spółdzielni. Od stycznia 2018 roku skupowane od rolników mleko pochodzi od krów żywionych paszami bez GMO. 

Spomlek to ponad 100 letnie tradycje serowarskie na ziemiach Lubelszczyzny, ponad 780 miejsc pracy, 550 mln zł przychodu. Przedsiębiorstwo zaangażowane jest w sprawy społeczne. Inicjuje i wspiera szereg działań charytatywnych, jest sponsorem lokalnych klubów piłkarskich, mecenasem kultury oraz tworzy „serenadowe kąciki zabaw dla dzieci” w przychodniach zdrowia i szpitalach.

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.