Serenada dla dzieci – przepisy na zdrowe śniadania

Lis 21, 2019 przez

Serenada dla dzieci – przepisy na zdrowe śniadania

Wsparcie w tegorocznej edycji akcji Serenada dla dzieci zaoferowało 5 wybitnych i wrażliwych szefowych kuchni, które w celu nagłośnienia akcji przygotowały angażujące filmy oraz przepisy na zdrowe posiłki dla dzieci.

Anna Klajmon, LAS
Bułeczki drożdżowe: ślimaki z serem

Składniki:
– 1/2 kostki drożdży
– woda gazowana 0,5l
– Sól: 1/2 łyżeczki
– oliwa 3 łyżki
– 1 jajko
– mąka ok. kilograma
– ser zółty 400g
– pulpa pomidorowa: puszka
– cebula 1 szt.
– czosnek 1 ząbek
– bazylia: 1 doniczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Drożdże, wodę, sól, jajko i oliwę wymieszać do rozpuszczenia drożdży, stopniowo dosypywać mąkę, wyrabiając ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki i nie będzie się kleić. Zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Cebulę i czosnek przysmażyć na oliwie.
Dodać pulpę pomidorową i chwilkę pogotować, na koniec dodać posiekaną bazylię.
Ser żółty potrzeć na tarce na grubych oczkach.
Ciasto rozwałkować, posmarować sosem, posypać serem i zwinąć w rulon i pokroić na plastry ślimaki.
Położyć na blasze papier do pieczenia, ciasto położyć na papier. Do wyrośnięcia piec w piekarniku w 180 stopniach ok. przez 20-40 min. Obserwować.

Nugettsy z sera żółtego

Składniki:
– ser twardy 300g
– jajko 1szt.
– panko: panierka 200g
– rozmaryn świeży 1 łyżeczka posiekanego
– jogurt mały 1szt.
– ketchup 1 łyżka
– olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ser pokroić na kostki 2cm na 2cm. Opanierować w jajku i panko. Smażyć na głębokim tłuszczu. Jogurt wymieszać z ketchupem i rozmarynem posiekanym i
podawać jako sos do nugettsów serowych.

Focacca z musem z pieczarek i serem żółtym

Składniki:
Pierwszy etap:
– 1/2 kostki drożdży
– 1 l wody
– 1 łyżeczka soli
– 100 ml oliwy
– 1.5 kg Mąki
Drugi etap:
– pieczarki 1 kg
– cebula 0,4 kg
– 100 ml śmietany
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– starty żółty ser

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierwszy etap:
Zrobić lejące ciasto i zostawić do wyrośnięcia.
Następnie wylać na blaszkę na papier i pozostawić do wyrośnięcia, posypać po górze rozmarynem posiekanym i polać oliwą. Piec w 210 stopniach ok 25 min.

Drugi etap:
Posiekać grzyby i cebulę, zasmażyć na oleju na patelni, dodać 100 ml śmietany i zmiksować na pastę. Dodać sól, pieprz do smaku.
Wystudzona focacio pociąć na pasy, posmarować pastą z pieczarek i posypać serem żółtym potartym i zapiec w piekarniku przez ok. 5 min.

Sylwia Stachyra, CookShe by Sylwia Stachyra

Corn frittas – placki z kukurydzy z serem i jogurtem

Składniki:
Placki :
1 puszka kukurydzy konserwowej, 1/2 czerwonej cebuli, pół garści małego szczypiorku, 1 średni pomidor lub 2 małe, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka maki ziemniaczanej, garść tartego sera żółtego, 1/3 łyżeczki papryki, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oleju do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kukurydze odsączamy, pomidora oraz cebule kroimy w drobną kostkę, dodajemy szczypiorek i przyprawy, następnie wbijamy jajko i mieszamy wszystko razem. Kiedy nasza masa jest wymieszana, stopniowo dodajemy tarty żółty se , mąkę dalej mieszając.
Z uzyskanej masy na rozgrzaną patelnię nakładamy placki i smaży z obu stron na złoty kolor. Jeśli chcemy uzyskać wersję bezglutenową zalecam użyć mąki ziemniaczanej w proporcji 1 łyżki.

Nasze placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu, podajemy np. z dżemem, chili i jogurtem naturalnym lub nawet z keczupem i majonezem.

Mac and Chesse z jajkiem w koszulce

Bardzo często zostaje nam makaron z różnych opcji (rosołowy bądź świderki albo pene). Dobry wybór na śniadanie dla dzieci to zrobić tzw. Mac and Chesse czyli makaron z serem i podać im ulubione dodatki, np. szynka pokrojona w kostkę lub ulubione warzywo bądź np. jajko w koszulce.

Składniki:
Sos :
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki pszennej
– 500 ml mleka
– 200 g różnych rodzajów sera żółtego
– Sól, pieprz do smaku
– Odrobina wędzonej papryki
– Szczypta gałki muszkatołowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W małym rondelku lekko podgrzewamy mleko (chyba, że mamy je już w temperaturze pokojowej). W drugim rondelku prażymy mąkę przez około 1 min. na średnim ogniu aż zacznie łapać kolor. Następnie dodajemy masło i zmniejszamy ogniem na minimum. Kiedy masa nam się ładnie zmiesza i zacznie podsmażać, dodajemy powoli mleko, ciągle mieszając. Następnie przyprawiamy solą, pierzem i dodajemy gałkę oraz wędzona paprykę. Gotujemy do momentu, aż nasz sos zacznie gęstnieć, następnie wsypujemy ser, czekamy aż się rozpuści i zdejmujemy z ognia. Zimny makaron przelewamy wodą z czajnika i mieszamy z sosem serowym, następnie podajemy wedle uznania z wybranymi składnikami, w zależności w czym lubuje się nasze dziecko :
*** Tip: dzieci uwielbiają ten sos i jest on również dobry do ziemniaków opiekanych, do kotletów czy nawet zapiekanego kalafiora 🙂

Flat bread

Fakt bread to moja alternatywa na zdrowe śniadanie zamiast czasem nudnego chleba lub chemicznej tortilli. Przyrządzamy go w sekundę, a może nam posłużyć na pożywne śniadanie oraz składaną kanapkę np. do szkoły lub na piknik.

Składniki na 6 dużych lub 8 małych porcji:
– 500g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 500g maki pszennej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli

Alternatywa :
1 lub 2 łyżeczki mieszanki ziół wedle uznania (mielone ziarna kolendry , kmin rzymski, oregano , papryka słodka) – tak naprawdę wedle uznania.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mieszamy razem wszystkie suche składniki, a potem dodajemy jogurt. Kiedy ciasto jest gotowe, odstawiamy je na 10 min. przykryte do lekkiego wyrośnięcia, a następnie podsypujemy mąka i formujemy 6 lub 8 kulek i rozwałkowujemy je na placki grubości 3 milimetrów. Rozgrzewamy patelnie – uwaga! bez żadnego tłuszczu i zaczynamy wypiekać placki pojedynczo na suchej patelni, czekamy aż nabędą złocistego koloru i przewracamy je na druga stronę, upieczone odkładamy do ostygnięcia lub, jak wolimy – ciepłe :).
Gdy już są gotowe, to zaczyna się nasza wariacja. Podajemy je np. z ulubioną sałatką, masłem czosnkowym i dużą ilością sera żółtego, do tego może być pomidor, ogórek, serek topiony, ser feta i oliwki, możemy dodać kurczaka, a następnie plastry sera i majonez. I tak możemy zrobić dziecku kanapkę składana do szkoły 🙂 Na pewno zdrowsza niż np. proteinowe pieczywo z marketu. 🙂

Ewa Szyc-Juchnowicz – Malika, Malika

Burgery brokułowe z serem

Składniki:
– 500 g ugotowanych brokułów
– 200ml (niepełna szklanka) bułki tartej
– 300 ml (około półtorej szklanki ) tartego sera -najlepiej połączyć kilka gatunków
– 3 jaja
– Sól, odrobina pieprzu i czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1) Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
2) Brokuły drobno posiekaj nożem.
3) Połącz w misce brokuły z bułką tartą, serem, roztrzepanymi jajkami i przyprawami zgodnie z upodobaniem smakowym.
4.) Uformuj małe płaskie kotleciki. Im mniejsze tym bardziej będą chrupkie. Ułóż je na papierze do pieczenia na blaszce.
5) Piecz około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem, w połowie pieczenia obróć.
6) Podawaj do schrupania lub w bułce z ketchupem.

Serowe Krakersy idealne dla małych kucharzy

Składniki:
– Szklanka startego żółtego miękkiego sera
– Poł szklanki startego żółtego twardego sera
– 100 g masła
– 150 g mąki
– Sól do smaku
* Potrzebny będzie też mikser i papier do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1) Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
2) Wszystkie składniki włóż do miksera.
3)Włącz mikser i wymieszaj składniki na kulę ciasta, przez chwilę będzie się to wydawało niemożliwe ale się uda.
4) Zawiń kulę w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
5) Po tym czasie rozwałkuj ciasto serowe i wycinaj foremkami do ciastek różne kształty.
5) Piecz około 15 minut do uzyskania złocistego koloru.

Serowa zupa krem z kalafiora z jabłkiem

Składniki:
– 1 duży kalafior podzielony na różyczki
– 1 duża cebula obrana i pokrojona w grubą kostkę
– 3 jabłka renety obrane i pokrojone w małe kawałki
– Łyżka masła
– 1 szklanka śmietanki słodkiej 18%
– 750 ml rosołu
– 1 łyżeczka musztardy
– łyżeczka soli
– 2,5 szklanki startego żółtego sera

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1) W garnku rozgrzać masło i delikatnie zeszklić cebulę.
2) Dodać kalafior i jabłko, wszystko razem chwilę podusić mieszając.
3) Zalać ciepłym bulionem.
4) Gotować do pełnej miękkości około 15 -20 minut.
5) Zmiksować zupę w garnku dodać musztardę i małym strumieniem, mieszając, śmietankę.
6) Powoli wmieszać starte sery i pogotować jeszcze chwilę – uwaga , łatwo się przypala.
7) Podawać posypane dodatkową porcją sera, np. ziołowego i posiekanym w kawałki jabłkiem.

Beata Śniechowska – Młoda Polska Bistro i Pianino

KULKI MOCY

Składniki:
2 duże banany
1 łyżka kakao
4 łyżki mąki kokosowej
1 szczypta soli
2 łyżki suszonej żurawiny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dowolne dodatki do obtoczenia trufli: kakao, wiórki kokosowe, herbata macha, popping z amarantuasa, ekspandowany orkisz itp.
Banany pokroić na kawałki, przełożyć do miski, dodać kakao i porozgniatać widelcem aż powstanie jednolita masa. Dodać sól, suszoną żurawinę, mąkę kokosowa i wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki i ponownie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 1 – 2 godziny. Po tym czasie formować w dłoniach kuleczki o średnicy ok. 3 cm, obtaczać w dowolnych dodatkach. Gotowe.

Kokosowa jaglanka z owocami

Składniki:
100 g kaszy jaglanej
250 g mleczka kokosowego (z kartonika lub z puszki)
1 i 1/4 szklanki wody
2 łyżki wiórków kokosowych
1 kopiasta łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego (tzw. „virgin”)
1 łyżka płynnego miodu
ulubione owoce: np. u mnie grillowany banan i owoce granatu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę jaglaną przełożyć na sito o drobnych oczkach i dokładnie wypłukać pod zimną wodą (jeżeli komuś nie przeszkadza lekko gorzkawy smak kaszy jaglanej, może pominąć ten etap). Do rondla wsypać kaszę, zalać połową mleka kokosowego i 1 szklanką wody. Składniki zagotować, przykryć rondelek pokrywką i gotować na małej mocy palnika od czasu do czasu mieszając. Gotować ok. 12-18 minut (w zależności od mocy palnika, rodzaju mleka kokosowego i kaszy). W międzyczasie uprażyć na suchej, teflonowej patelni wiórki kokosowe na złotobrązowy kolor. Gdy kasza zmięknie, dodać resztę mleka kokosowego, tak aby uzyskać kremową konsystencję (w razie potrzeby można dolać mleka). Na końcu wsypać uprażone wiórki, dodać olej kokosowy, wymieszać i przełożyć do miseczek. Udekorować ulubionymi owocami i polać miodem.

Kanapeczki z jajecznicą z żółtym serem, kukurydzą i pomidorami

Składniki:
3 bułki grachamki
4 jajka
30 g startego, żółtego sera
20 g masła
3 łyżki kukurydzy
1 pomidor pokrojony w plastry
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bułki pociąć w kromki. Na maśle usmażyć jajecznicę, doprawić solą oraz pieprzem, pod koniec wymieszać z żółtym serem oraz kukurydzą. Przełożyć na kromki, ułożyć plastry pomidora, posypać szczypiorkiem.

Joanna Jakubiuk – aktywistka kulinarna i zawodowa kucharka

ŚNIADANIOWA KANAPKOWA PASTA SEROWA

Składniki:
– 100 g żółtego sera
– kilka plasterków dobrej szynki
– 3-4 jajka
– szczypiorek
– koperek
– kilka łyżek majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka ketchupu
– sól
– pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i pokrój w średnią kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Szynkę także pokrój na cienkie paseczki. Ser żółty, jeśli jest w plasterkach skrój tak samo jak szynkę, jeśli jest w kawałku zetrzyj na dużych oczkach tarki. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Połącz majonez, jogurt i keczup, dodaj do reszty składników. Wszystko razem wymieszaj. Jeśli potrzeba, dopraw do smaku solą i odrobiną czarnego pierzu – jeśli lubisz. Odstaw na godzinę, żeby składniki dobrze się połączyły. Zjadaj pastę na kromce ulubionego pieczywa lub chrupiącego tosta. Na wierzch kanapki połóż kilka plasterków świeżego, soczystego pomidora, ogórka lub rzodkiewki. Będzie jeszcze pyszniej!

SEROWE MUFFINKI Z MARCHEWKĄ

Składniki na 10 sztuk:
– 250 g mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 średniej wielkości marchewka
– 150 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkac
– 75 ml oleju
– 220 ml mleka
– 2 jajka
– pół łyżeczki soli
– przyprawy do smaku, wybierz, te które lubisz, np.: czarny pieprz, papryka słodka lub ostra, harissa, czarnuszka, oregano
– świeże zioła do smaku, wybierz te, które lubisz, np.: natka pietruszki, koperek, szczypiorek, tymianek
Dodatkowo:
50 g sera żółtego na wierzch muffinek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wybranymi suchymi przyprawami. W drugim naczyniu wymieszaj mleko, olej i rozkłócone jajka. Ser żółty i marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do miski z mlekiem razem z drobno posiekanymi wybranymi świeżymi ziołami. Przelej mokre składniki do miski z mąką. Dokładnie wymieszaj tak, żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Nie używaj miksera, zrób to ręcznie!
Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Ciasta nałóż prawie do wysokości papilotek. Z wierzchu muffinki posyp dodatkowym startym żółtym serem. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka, nie powinno być na patyczku śladów surowego ciasta. Wyjmij i wystudzić przez kilka minut. Gotowe!

CHRUPIĄCA SAŁATKA Z ŻÓŁTYM SEREM I WĘDZONYM KURCZAKIEM

Składniki:
– 200 g żółtego sera
– 1 udko z wędzonego kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 1 zielona papryka
– 3 średnie ugotowane w mundurkach ziemniaki
– 2 ogórki konserwowe lub kiszone
– 1 puszka kukurydzy
– kilka gałązek natki pietruszki
– szczypiorek
SOS :
– 3-4 łyżki majonezu
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1-2 ząbki czosnku
– sól
– czarny pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Dobrze wystudzone ziemniaki obierz. Pokrój ziemniaki, papryki, kurczaka i żółty ser w średnią kostkę. Ogórki pokrój w półplasterki. Kukurydzę osącz z zalewy. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj. Wszystko razem wymieszaj w dużej misce. Majonez połącz z jogurtem, dzięki temu sos będzie lżejszy. Dodaj roztarty ze szczyptą soli czosnek. Delikatnie przypraw pieprzem. Dodaj do sałatki. Wymieszaj. Odstaw na godzinę, żeby wszystkie składniki się przegryzły. Zjadaj ze smakiem!

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany.